Khamis, 23 Ogos 2012

Rendang Ayam

          
           Assalamualaikum wrh wbr....

     Salam sejahtera kepada teman-teman semua. Entri kali ini mengenai masakan rendang ayam yang dimasak sebelum aidil fitri. Baru sekarang berkesempatan nak update blog. Saya rasa semua orang tahu memasak rendang ayam, cuma sukatannya yang berbeza, mungkin. Sebenarnya masak rendang ayam ni, kalau banyak bahannya lagi sedap. Mari kita lihat resepinya...



Resepi Rendang Ayam

Bahan-bahan:
1 ekor ayam dipotong ikut suka
15 tangkai cili kering *
10 ulas bawang merah *
5 ulas bawang putih *
1 1/2 inci halia *
1 1/2 inci lengkuas *
6 batang serai *
1/2 inci kunyit hidup *
4 cawan santan pekat
4 sdb kerisik
2 helai daun kunyit dihiris halus
garam, gula serta serbuk perasa 

Cara memasaknya:
1. Bahan-bahan yang bertanda * dikisar
   terlebih dahulu.
2. Perapkan ayam bersama bahan-bahan giling 
   selama 1 jam.
3. Panaskan kuali masukkan bahan perap tadi
   bersama santan dan masak sehingga mendidih.
   Apabila sudah mendidih, masukkan kerisik, 
   garam serta perasa secukup rasa.
4. Masak hingga ayam empuk dan agak pekat. 
   Akhir sekali masukkan daun kunyit dan 
   barulah diangkat.
5. Sedap dimakan bersama ketupat palas.



Tiada ulasan:

Catat Ulasan