Assalamualaikum...
Bertemu lagi dengan sahabat Diari Diela, semoga anda semua sihat dan berbahagia selalu.
Hari ni teringin nak makan laksa Johor pulak, dah lama tak buat. Terus ke pasar segar berdekatan, beli apa yang patut. Balik teruslah bersilat kat dapur, maka terhasillah laksa Johor.
Kali ni saya cuba resepi dari Che Nom, youtuber yang tengah famous sekarang. Apa-apa pun, terima kasih che Nom atas resepi laksa Johor yang sangat sedap ini.
Resepi Kuah Laksa
Bahan-bahan:
1 kg ikan kembung, rebus dan asingkan isi. Simpan air rebusan.
santan, dari 1 biji kelapa
2 sudu besar rempah kari daging
minyak masak
1 batang serai, dititik
3 sudu besar kerisik
1 ikat daun kesum
1 kuntum bunga kantan, belah 4
5 helai daun pudina, hiris nipis (jika suka)
2-3 kepingan asam keping
gula melaka
garam
Bahan kisar A:
1.5 inci kunyit hidup
2 inci lengkuas
2 inci halia
15- 20 tangkai cili kering, buang biji dan rendam air panas
8-10 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
4 batang serai, hiris nipis
1 sudu besar belacan bakar
1 1/2 sudu besar udang kering, rendam sampai lembut
Bahan kisar B
isi udang, anggaran semangkuk kecil
100g isi ikan kurau masin, rendam sampai lembut.
isi ikan rebus (dari bahan atas)
Cara masak kuah laksa:
1. Panaskan minyak masak, tumis bahan kisar halus
hingga naik bau.
2. Masukkan serai yang dititik dan serbuk kari.
Teruskan kacau di atas api perlahan sehingga pecah
minyak dan garing.
3. Masukkan pula Bahan Kisar Halus B, bersama air
stok udang dan air rebusan ikan. Masak sehingga
kuah mendidih.
4. Masukkan santan, kerisik, daun kesum, bunga kantan,
daun pudina, asam keping, gula melaka dan garam
secukup rasa.
5. Renehkan kuah di atas api perlahan sehingga mencapai
tahap kepekatan yang sesuai.
Bahan untuk hiasan/ulaman:
timun, buang kulit dan biji,hiris nipis
taugeh, buang ekor (tak letak)
daun kesum, hiris nipis
kacang panjang, hiris dadu
bawang besar, hiris nipis
limau kasturi
Bahan untuk sambal belacan:
6-8 biji cili merah
10-15 biji cili padi
2 ulas bawang putih
belacan bakar, sebesar ibu jari
air perahan jus limau kasturi
garam dan gula secukup rasa
Cara untuk sambal belacan:
Kisar cili merah, cili padi, bawang putih dan belacan. Tidak perlu letak air dan jangan kisar terlalu halus.
Perah jus limau kasturi dan perasakan dengan garam dan gula secukupnya. Siap untuk dihidang.
Bahan untuk spaghetti:
1 paket spaghetti
1 sudu besar garam
air secukupnya
sedikit minyak
Cara masak spaghetti:
1. Panaskan air sehingga mendidih. Masukkan garam
dan spaghetti kering. Rebus mengikut arahan di paket.
2. Toskan dan gaul dengan sedikit minyak supaya
tidak melekat.
Cara Menghidang:
Masukkan spagetti kedalam mangkuk, letakkan kuahnya. Kemudian masukkan ulam-ulaman serta sedikit sambal belacan, perahkan limau. Sedia untuk dimakan.