Khamis, 23 Ogos 2012
Paru Rendang Hijau
Assalamualaikum wrh wbr.....
Salam ceria untuk semua. Dipendekkan cerita, entri kali ini mengenai masakan paru masak rendang hijau yang saya buatkan untuk hari raya tempoh hari. Bahan-bahannya sama seperti buat rendang yang lain cuma cilinya menggunakan cili hijau serta ditambah pula dengan cili api untuk manaikkan rasa pedas. Lihatlah resepinya....
Resepi Paru Rendang Hijau
Bahan-bahan:
1 kilo paru direbus dan dipotong kecil-kecil
250 gm santan pekat
3 sdb kerisik
2 helai daun kunyit dihiris halus
garam, gula dan perasa
1 labu bawang besar*
10 ulas bawang kecil*
6 ulas bawang putih*
2 inci halia*
2 inci lengkuas*
6 batang serai*
5 biji cili hijau*
15 biji cili api*
Cara membuatnya:
1. Kisar bahan-bahan yang bertanda * sehingga
halus.
2. Panaskan kuali, masukkan bahan kisar, paru
dan santan. Kacau dan biarkan sehingga
mendidih.
3. Masukkan kerisik. Kacau lagi, masukkan
garam, gula, serbuk perasa , hirisan daun
pandan. Biarkan sehingga agak pekat
barulah diangkat.
4. Sedap dimakan dengan nasi panas atau
ketupat daun palas.
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan