Rabu, 13 November 2019

Ikan Kembung Masak Asam Tumis Utara


Assalamualaikum...

Selamat petang semua...
Hari ni saya masak ikan kembung asam tumis style utara. Lebih kurang macam asam pedas jugak, tapi di tumis dahulu. Biasanya asam pedas belah utara kuahnya memang cair. Berbeza dengan asam pedas belah selatan kuahnya agak pekat.

Apa-apa pun jom tengok resepinya...


Resepi Asam Tumis Ikan Kembung

Bahan-bahan:

2 ekor ikan kembung saiz besar
air asam jawa
tomato (dibelah 4)
serai (diketuk)
daun kesum
1 batang timun (dipotong)
sedikit minyak utk menumis
air secukupnya untul kuah
garam dan gula

Bahan dikisar kasar:
cili kering
sedikit halia
kunyit hidup
3 ulas bawang putih
6 ulas bawang merah
1 sdb rempah kari ikan




Cara memasaknya:

1. Panaskan minyak, tumis bahan kisar           bersama serai sehingga wangi dan garing
   cilinya. Tumis lama sedikit.

2. Masukkan air asam, kemudian tambahkan air
   untuk kuahnya. Masukkan pula ikan beserta
   rampai serta daun kesum, saya letak timun.
   Masak hingga mendidih. 

3. Masukkan pula gula serta garam. Tunggu 
   sehingga timun lembut. Sebelum tutup
   apinya masukkan tomato. Tutupkan api dan
   siap untuk dihidangkan.


Sedap dimakan bersama nasi panas-panas.



Jumaat, 8 November 2019

Masak Lemak Cili Api Kerang


Assalamualaikum...

Selamat tengahari semua sahabat di dunia maya, moga semuanya sihat.

Salam Maulidur Rasul saya ucapkan kepada sahabat semua. Semoga dengan peringatan maulidur rasul akan mendekatkan diri kita kepada Allah swt.

Pergi ke kedai tadi beli barang nak masak untuk tengahari, terpandang pula kerang. Oleh kerana lama dah tak masak kerang, jadi saya belilah setengah kilo. Tiba2 pulak teringin nak makan kerang masak lemak... so inilah jadinya.



Resepi Kerang Masak Lemak

Bahan-bahan:

1/2 kilo kerang
10 ulas cili api*
1 biji bawang besar*
1 biji bawang putih*
1 inci kunyit hidup*
2 bayang serai (dititik)
1 helai daun kunyit
1 inci lengkuas
gula serta garam
santan secukupnya


Cara memasaknya:

1. Blender bahan yang bertanda* hingga halus.

2. Panaskan periuk, masukkan bahan kisar,
   masukkan pula serai, lengkuas serta daun
   kunyit. Masak sehingga mendidih.

3. masukkan pula santan, terus kacau supaya
   santan tak pecah. Masukkan kerang sambil
   dikacau-kacau.

4. Akhir sekali masukkan garam. sedikit gula
   serta perasa jika suka. Siap untuk 
   diangkat dan dihidangkan.



Sedap dimakan bersama nasi panas.


Rabu, 6 November 2019

Udang goreng kunyit sama buncis


Assalamualaikum...

Semoga sahabat semuanya sihat selalu.

Menu yang paling ringkas bila dah tak tahu nak masak apa dengan udang. Maka jadilah udang goreng kunyit.



Mudah je masak udang goreng kunyit ni. Udang dibersihkan letak garam serta kunyit, gaulkan. Kemudian potong bawang besar serta cili merah, bawang putih serta sedikit kacang buncis.


Kemudian panaskan sedikit minyak, masukkan udang yang diperap dengan garam kunyit tadi, goreng hingga sedikit layu.

Masukkan pula bawang besar, cili merah, bawang putih serta kacang buncis. Jika mahu letakkan sedikit sos tiram. Goreng lagi hingga bawang layu, siap untuk diangkat.



Sedap dimakan bersama nasi panas-panas.


Ahad, 3 November 2019

Tumis Bayam dengan jagung


Assalamualaikum...

Selamat petang semua...
Akhir2 ini kesihatan kurang memuaskan, mungkin dah agak berumur agaknya. Tekanan darah pun selalu je tinggi, menyebabkan badan jadi tak selesa. 

Jadi kenalah sentiasa banyakkan makan sayur dan buah, juga kena rajin buat kegiatan yg boleh mengeluarkan peluh. Barulah kesihatan akan kembali pulih seperti biasa.

Saya masak tumis bayam bersama jagung, kebetulan ada lebihan jagung.



Resepi tumis bayam dengan jagung

Bahan-bahan:

1 ikat bayam
1 batang jagung (dipisahkan dari empulurnya)
bawang merah(dihiris)
bawang putih(dihiris)
1 batang cili merah (dipotong)
sedikit ikan bilis
sedikit minyak masak
gula dan garam


Cara memasaknya:

1. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali,
   tumis bawang merah serta bawang putih 
   sehingga layu, masukkan bayam. Biarkan 
   sehingga sedikit layu.

2. Masukkan jagung, tambah air untuk kuahnya.
   Masukkan garanm gula atau perasa jika
   suka.

3. Akhir sekali masukkan cili merah. Rasakan 
   ia, jika dah secukup rasa, angkat dan 
   hidangkan.


Sedap dimakan bersama nasi dengan lauk pauk lainnya juga sedap diratah begitu sahaja.