Assalamualaikum wrh wbr.....
Salam bahagia semua, semoga anda sihat. Hari ini saya cuba buatkan kuih bakar daging untuk juadah berbuka. Memandangkan stok daging kisar masih ada dalam peti sejuk, maka saya cuba buatkan kuih tersebut.
Kali ini saya mencuba dari resepi Kak Gee dan Che Mat Gebu. Sedap kuihnya....Izinkan saya letakkan resepinya kat sini. Mari kita semak resepinya.
Kali ini saya mencuba dari resepi Kak Gee dan Che Mat Gebu. Sedap kuihnya....Izinkan saya letakkan resepinya kat sini. Mari kita semak resepinya.
Resepi Kuih Bakar Daging
Bahan-bahan kuih bakar:
1 1/2 cawan tepung gandum
1 1/2 cawan santan kelapa (boleh ganti dgn
susu cair/susu rendah lemak)
3 biji telur gred A
180 ml air
sedikit garam
minyak sapi secukupnya (boleh ganti dgn
mentega/marjerin)
beberapa titik pewarna kuning
hirisan daun bawang, untuk hiasan
cili merah didadu kecil, untuk hiasan
sos cili sebagai pencicah
bahan inti daging:
150 gm daging kisar
1 sdb rempah kari daging
1 biji bawang besar didadu
2 ulas bawang putih dicincang halus
sedikit air
hirisan daun sup secukupnya
sedikit hirisan cili merah
garam dan gula secukup rasa
Cara membuatnya:
1.UNTUK INTI DAGING -
Panaskan sedikit minyak dalam
kuali,tumis bawang besar dan bawang putih
hingga harum. Masukkan rempah kari dan
kacau rata. Tuang sedikit air dan masak
hingga rempah kari garing. Masukkan
daging dan gaul rata. Biar hingga daging
masak. Tambah garam secukup rasa dan
secubit gula. Masak hingga kering.
Masukkan hirisan daun sup dan hirisan
cili merah.
Gaul rata dan matikan api. Sejukkan.
kuali,tumis bawang besar dan bawang putih
hingga harum. Masukkan rempah kari dan
kacau rata. Tuang sedikit air dan masak
hingga rempah kari garing. Masukkan
daging dan gaul rata. Biar hingga daging
masak. Tambah garam secukup rasa dan
secubit gula. Masak hingga kering.
Masukkan hirisan daun sup dan hirisan
cili merah.
Gaul rata dan matikan api. Sejukkan.
2.UNTUK ADUNAN KUIH BAKAR-
Satukan telur, santan dan air. Kacau
rata dan masukkan tepung. Kacau lagi
hingga tidak berbintil-bintil. Masukkan
pewarna kuning dan sedikit garam, garam
sikit saja nak bagi rasa lemak, sbb
inti pun dah ada garam. Tapis dan
ketepikan.
rata dan masukkan tepung. Kacau lagi
hingga tidak berbintil-bintil. Masukkan
pewarna kuning dan sedikit garam, garam
sikit saja nak bagi rasa lemak, sbb
inti pun dah ada garam. Tapis dan
ketepikan.
3.UNTUK KUIH BAKAR DAGING-
Panaskan acuan atas dapur, guna api
sederhana. Kemudian masukkan sedikit
minyak sapi (anggaran 1/2 sudu besar).
Kemudian ratakan. Tuang adunan kuih bakar
3/4 penuh dan masak dgn api kecil hingga
bahagian-bahagian tepi nampak garing.
Masukkan 1/4 bahagian inti tadi,
pastikan anda tabur rata-rata. Tutup
permukaan acuan sekejap.
4. Sementara itu panaskan oven pada suhu sederhana. Kemudian masukkan sedikit
minyak sapi (anggaran 1/2 sudu besar).
Kemudian ratakan. Tuang adunan kuih bakar
3/4 penuh dan masak dgn api kecil hingga
bahagian-bahagian tepi nampak garing.
Masukkan 1/4 bahagian inti tadi,
pastikan anda tabur rata-rata. Tutup
permukaan acuan sekejap.
180C, guna api atas sahaja. Alihkan acuan
dari atas dapur gas tadi ke dalam oven.
Terus membakar hingga permukaan kuih
perang keemasan. Keluarkan dari oven,
biar sekejap dan keluarkan kuih tadi.
Tabur hirisan daun bawang dan cili merah
cincang atasnya sebagai hiasan.
5. Siap untuk dihidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan