Assalamualaikum wrh... wbr...
Jumpa lagi diblog saya kali ini, moga teman2 semua sihat-sihat selalu di ketika ini.
Hari ni buat lagi kerabu mangga atau manggo salad. Akhir2 ini suka sangat makan masakan ala Thai, yg masam-masam gitu. Bukan apa suka tengok orang2 Thailand mukbang, teringin nak cuba. Nampak sedap je deme makan.
Kebetulan pasaraya dekat dengan tempat tinggal saya ni banyak dijual mempelam muda. Kalau nak buat guna betik muda memang tak jumpa lah ya. Melainkan balik kampung.
So guna mangga muda pun kira jadilah tu. sebenarnya buat salad manggo atau betik ni macam2 boleh kita masukkan. Ada yang guna seafood yang direbus, ada yang guna sayuran dan macam2 lagi kali saya masukkan juga jagung rebus, pun sedap juga dimakan dengan nasi pulut, ayam gril serta sayuran. Sedap pula rasanya.
Jom tengok resepi manggo salad yg saya buat.
Resepi Manggo Salad
Bahannya:
mangga muda (diparut)
lobak merah (diparut)
jagung rebus (dihiris)
daun ketumbar
daun kangkung
tomato (dipotong)
belacan
sos sotong / sos ikan
gula, gram
beberapa biji cili api
2 ulas bawang putih
limau nipis
Cara membuatnya:
1. Tumbuk kasar bawang putih serta cili api ke dalam lesung batu, masukkan belacan, sos sotong, hirisan limau nipis, gula serta garam. Jika suka masukkan sedikit serbuk perasa.
2. Hiris tomato kecil2. Tumbuk perlahan2 sambil dikacau.
3. Masukkan parutan mangga serta lobak merah serta jagung rebus tadi. Kacau lagi hingga bercanpur rata. Akhir sekali masukkan daun ketumbar dan sedikit daun kangkung mentah.
Siap untuk dihidangkan.
Memang sedap.