Rabu, 25 Disember 2019
Bihun Sup Ayam
Assalamualaikum...
Selamat tengahari semua... semoga teman2 semuanya sihat2 selalu.
Hari ni terasa teringin nak makan bihun sup. Oleh kerana kesihatan pun kurang baik, tak boleh makan daging buat masa ini. Jadi saya buatkan je sup menggunakan daging ayam.
Jom tengok resepinya...
Resepi Bihun Sup Ayam
Bahan-bahan:
1 bungkus bihun
1/2 ekor ayam
halia
akar daun bawang
akar daun sup
4 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
garam dan perasa
1 batang kulit kayu manis
bunga cengkih
Bahan untuk taburan:
hirisan daun bawang
hirisan daun sup
bawang goreng
potongan fishcake (tak letak)
isi ayam disiat2
Cara memasaknya:
1. Panaskan air dan celur bihun, kemudian
toskan.
2. Rebus ayam sampai empuk dengan halia, akar
daun sup, akar daun bawang, garam serta
serbuk perasa. Ayam tak perlu dipotong
supaya mudah untuk disiat2 isinya.
3. Mayang halus bawang merah serta bawang
putih. Panaskan minyak, tumis bahan yang
dimayang halus tadi dengan 3 sudu minyak
masak sehingga garing. Masukkan 1 batang
kulit kayu manis serta bunga cengkih.
4. Masukkan 1 sudu perencah sup. Kalau sudah
agak bau masukkan sedikit air rebusan ayam
supaya tidak hangit.
5. Angkat dan masukkan kedalam periuk yang
berisi rebusan ayam tadi.
6. Didihkan selama 15 minit supaya rempah2
tadi meresap ke dalam ayam. Kemudian
tutupkan api.
7. Ambil isi ayam serta tulangayam yg telah
disiat2 tadi, masukkan semula ke dalam
kuah sup.
Bahan untuk sambal kicap:
cili api
bawang goreng
garam dan gula
kicap manis
Tumbuk cili api serta bawang goreng. Masukkan kedalam satu bekas, kemudian masukkan kicap, garam serta gula. Siap untuk dihidangkan.
Ahad, 15 Disember 2019
Acar Timun
Assalamualaikum...
Selamat petang... selamat berhujung minggu, moga semuanya sihat selalu.
Dihari cuti hujung minggu begini sudah semestinya ibu2 sibuk meluangkan masa bersama keluarga. Jika dah bersama keluarga pastinya ibu2 atau mak2 sentiasa sibuk menyiapkan hidangan untuk untuk santapan keluarga. Ada saja idea nak masak utk hidangan keluarga. Nasi ayamlah, nasi tomatolah, nasi berianilah dan macam-macam lagi.
Kat sini saya nak sharelah mengenai acar timun yang simple cara saya. Biasanya acar timun ni digandingkan dengan lauk kari ayam, kurma ayam, ayam masak merah dan boleh juga dimakan bersama lauk2 lain.
Resepi Acar Timun
Bahan-bahan:
1 batang timun (dihirid nipis)
1 biji bawang besar (dipotong bulat)
1 biji cili merah (dihiris)
garam
gula
cuka
Cara membuatnya:
1. Timun yang dihiris nipis-nipis kemudiannya
direndam kedalam air garam, biarkan
sekejap, kemudian toskan.
2. Bahan2 yang dihiris dimasukkan kedalam
satu bekas, kemudian masukkan pula gula.
garam serta cuka. Gaulkan sehingga
bercampur rata. Rasakan masam manisnya.
Siap untuk dihidangkan.
Jika suka boleh ditambah nenas yang dipotong kecil2.
Ahad, 8 Disember 2019
Masak kicap ayam yang paling mudah
Assalamualaikum...
Bersua lagi di entri kali ini, saya nak share masak kicap yang paling mudah dan senang nak disediakan. Biasanya kalau dah tak ada idea nak masak apa, masak kicap style beginilah yang kerap saya masak. Yang penting anak2 suka.
Jom tengok resepinya...
Resepi Ayam Masak Kicap
Bahan-bahan:
ayam
serbuk kunyit
garam
bawang besar (dihiris bulat)
cili merah (dipotong)
bawang putih (dihiris kasar)
kicap
sedikit sos tiram
daun bawang (dipotong)
Cara memasaknya:
1. Ayam dipotong kecil dan dicuci bersih.
Kemudian digaul dengan garam serta kunyit.
Perap seketika.
2. Panaskan sedikit minyak, masukkan ayam
yang diperap tadi. Kacau dan biarkan
sehingga airnya kering dan keluar minyak.
3. Masukkan kicap dan sedikit sos tiram
sambil dikacau. Masukkan pula bawang
besar, bawang putih serta cili yang
dihiris. Biarkan seketika.
4. Sebelum ditutup apinya masukkan pula daun
bawang. Siap dihidangkan.
Sedap dimakan bersama nasi panas2.
Jumaat, 6 Disember 2019
Happy Birthday Bang Chik
Assalamualaikum...
Selamat pagi...
Ni cerita petang semalam. Kelmarin adalah hari ulangtahun kelahiran anak saya yang paling kecil. Jadi selebrate lah bersama keluarga kecil kami. Time-time cuti sekolah macam ni semuanya berkumpul.
Sukanya bila dapat mainan yg diidamkan.
Semoga Mohd. Khairuddin Nasaie diberikan kesihatan yang baik, dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki selalu serta menjadi anak soleh dunia dan akhirat. Aaminn...
Rabu, 4 Disember 2019
Spaghetti Bolognese yang mudah
Assalamualaikum...
Selamat petang... Hari ni saya masak spaghetti bolognese mudah dan senang nak buat.
Biasalah kalau hari-hari makan nasi jemu pulak. So sekali sekala kena lah tukar menu masak mi ke, laksa, bihun dan sebagainya.
Untuk sos spaghetti pula boleh je beli di pasaraya. Pilihlah jenama apa yang kita suka.
Mudah kan... Jom tengok cara saya masak spaghetti.
Resepi Spaghetti Bolognese
Bahan-bahan:
1 paket spaghetti
1 botol sos spagetti tradisional
1 paket daging cincang
beberapa batang sosej (dipotong )
cendawan butang
1 labu bawang bombay (dicincang halus)
1 biji tomato (dipotong dadu)
1/2 batang karot (dipotong dadu)
sedikit lada hitan
garam dan gula
mixed herbs
sedikit minyak utk menumis
Cara memasaknya:
1. Panaskan air, campur sedikit garam dan
minyak. Apabila air mendidih masukkan
spaghetti. Biar sehingga spaghetti masak
sempurna dan lembut.
2. Angkat dan bilas dengan air serta toskan.
Kemudian letakkan minyak zaitun dan
gaulkan supaya spagetti tidak melekat2.
3. Panaskan minyak, kemudian masukkan bawang
bombay, biar sehingga kekuningan. Masukkan
tomato.
4. Masukkan pula daging cincang. Goreng
sekejap. Kemudian masukkan pula sos
spaghetti, karot dan bahan lain.
5. Akhir sekali masukkan garam serta gula,
Biarkan mendidih. Siap untuk dihidangkan.
Sebelum makan taburkan dulu chese parmeson.
Rabu, 13 November 2019
Ikan Kembung Masak Asam Tumis Utara
Assalamualaikum...
Selamat petang semua...
Hari ni saya masak ikan kembung asam tumis style utara. Lebih kurang macam asam pedas jugak, tapi di tumis dahulu. Biasanya asam pedas belah utara kuahnya memang cair. Berbeza dengan asam pedas belah selatan kuahnya agak pekat.
Apa-apa pun jom tengok resepinya...
Resepi Asam Tumis Ikan Kembung
Bahan-bahan:
2 ekor ikan kembung saiz besar
air asam jawa
tomato (dibelah 4)
serai (diketuk)
daun kesum
1 batang timun (dipotong)
sedikit minyak utk menumis
air secukupnya untul kuah
garam dan gula
Bahan dikisar kasar:
cili kering
sedikit halia
kunyit hidup
3 ulas bawang putih
6 ulas bawang merah
1 sdb rempah kari ikan
Cara memasaknya:
1. Panaskan minyak, tumis bahan kisar bersama serai sehingga wangi dan garing
cilinya. Tumis lama sedikit.
2. Masukkan air asam, kemudian tambahkan air
untuk kuahnya. Masukkan pula ikan beserta
rampai serta daun kesum, saya letak timun.
Masak hingga mendidih.
3. Masukkan pula gula serta garam. Tunggu
sehingga timun lembut. Sebelum tutup
apinya masukkan tomato. Tutupkan api dan
siap untuk dihidangkan.
Sedap dimakan bersama nasi panas-panas.
Jumaat, 8 November 2019
Masak Lemak Cili Api Kerang
Assalamualaikum...
Selamat tengahari semua sahabat di dunia maya, moga semuanya sihat.
Salam Maulidur Rasul saya ucapkan kepada sahabat semua. Semoga dengan peringatan maulidur rasul akan mendekatkan diri kita kepada Allah swt.
Pergi ke kedai tadi beli barang nak masak untuk tengahari, terpandang pula kerang. Oleh kerana lama dah tak masak kerang, jadi saya belilah setengah kilo. Tiba2 pulak teringin nak makan kerang masak lemak... so inilah jadinya.
Bahan-bahan:
1/2 kilo kerang
10 ulas cili api*
1 biji bawang besar*
1 biji bawang putih*
1 inci kunyit hidup*
2 bayang serai (dititik)
1 helai daun kunyit
1 inci lengkuas
gula serta garam
santan secukupnya
Cara memasaknya:
1. Blender bahan yang bertanda* hingga halus.
2. Panaskan periuk, masukkan bahan kisar,
masukkan pula serai, lengkuas serta daun
kunyit. Masak sehingga mendidih.
3. masukkan pula santan, terus kacau supaya
santan tak pecah. Masukkan kerang sambil
dikacau-kacau.
4. Akhir sekali masukkan garam. sedikit gula
serta perasa jika suka. Siap untuk
diangkat dan dihidangkan.
Sedap dimakan bersama nasi panas.
Rabu, 6 November 2019
Udang goreng kunyit sama buncis
Assalamualaikum...
Semoga sahabat semuanya sihat selalu.
Menu yang paling ringkas bila dah tak tahu nak masak apa dengan udang. Maka jadilah udang goreng kunyit.
Mudah je masak udang goreng kunyit ni. Udang dibersihkan letak garam serta kunyit, gaulkan. Kemudian potong bawang besar serta cili merah, bawang putih serta sedikit kacang buncis.
Kemudian panaskan sedikit minyak, masukkan udang yang diperap dengan garam kunyit tadi, goreng hingga sedikit layu.
Masukkan pula bawang besar, cili merah, bawang putih serta kacang buncis. Jika mahu letakkan sedikit sos tiram. Goreng lagi hingga bawang layu, siap untuk diangkat.
Sedap dimakan bersama nasi panas-panas.
Ahad, 3 November 2019
Tumis Bayam dengan jagung
Assalamualaikum...
Selamat petang semua...
Akhir2 ini kesihatan kurang memuaskan, mungkin dah agak berumur agaknya. Tekanan darah pun selalu je tinggi, menyebabkan badan jadi tak selesa.
Jadi kenalah sentiasa banyakkan makan sayur dan buah, juga kena rajin buat kegiatan yg boleh mengeluarkan peluh. Barulah kesihatan akan kembali pulih seperti biasa.
Saya masak tumis bayam bersama jagung, kebetulan ada lebihan jagung.
Resepi tumis bayam dengan jagung
Bahan-bahan:
1 ikat bayam
1 batang jagung (dipisahkan dari empulurnya)
bawang merah(dihiris)
bawang putih(dihiris)
1 batang cili merah (dipotong)
sedikit ikan bilis
sedikit minyak masak
gula dan garam
Cara memasaknya:
1. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali,
tumis bawang merah serta bawang putih
sehingga layu, masukkan bayam. Biarkan
sehingga sedikit layu.
2. Masukkan jagung, tambah air untuk kuahnya.
Masukkan garanm gula atau perasa jika
suka.
3. Akhir sekali masukkan cili merah. Rasakan
ia, jika dah secukup rasa, angkat dan
hidangkan.
Sedap dimakan bersama nasi dengan lauk pauk lainnya juga sedap diratah begitu sahaja.
Rabu, 30 Oktober 2019
Asam Rebus Ikan Kembung
Assalamualaikum...
Bersua lagi dientri kali ini, semoga sahabat semua sihat hendaknya.
Ni salah satu menu yang sihat, tak menggunakan minyak. Sekali sekala kena lah makan masakan yang rebus sahaja. Tapi jika digandingkan dengan sambal belacan dan ulam-ulaman, mau bertambah juga nasi.
Resepi Asam Rebus Ikan Kembung
Bahan-Bahan:
Ikan kembung
Tomato
Tomato
kacang bendi
Serai (di ketuk)
Asam keping
Sedikit serbuk ikan bilis
Garam secukup rasa
Asam keping
Sedikit serbuk ikan bilis
Garam secukup rasa
Bahan kisar:
Lada kering (8 batang)
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1/2 inci belacan
1/2 inci kunyit
Lada kering (8 batang)
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1/2 inci belacan
1/2 inci kunyit
Cara nemasaknya :
1. Didihkan air di dalam periuk.
2. Tuangkan bahan B yang telah di kisar.
3. Masukkan ikan, serai, asam keping dan
garam secukup rasa.
4. Apabila ikan sudah masak, masukkan sayur
(tomato/kacang bendi) sehingga layu. Matikan api dan sedia untuk di hidang.
Sabtu, 26 Oktober 2019
Nasi Kuning
Assalamualaikum...
Selamat tengahari dan selamat bercuti dihujung minggu... moga sihat semua.
Hari ni, pagi-pagi lagi dah masak nasi, memandangkan ada ramai kat rumah dan kebetulan pula anak-anak sedara berkunjung kerumah. Jadi eloklah pagi2 lagi dah siap masak nasi. Tengahari nanti tak payahlah susah2 nak masak nasi lagi.
Kali ni saya masak nasi kuning. Kalau masak nasi lemak, nak kena guna santan. Kalau nasi kuning ni hanya tumis guna minyak sahaja.
Nasi ni sesuai dimakan dengan lauk apa sahaja seperti sambal ikan bilis, sambal ikan, sambal ayam, sambal sotong atau lainnya. Tapi kali ni saya masak sambal ikan.
Resepi Nasi Kuning
Bahan-bahan:
4 cawan beras
3 ulas bawang merah (dihiris halus)
2 ulas bawan putih (dihiris halus)
1 inci halia (dihiris halus)
1 batang serai (diketuk)
sedikit minyak untuk menumis
1 kuntum bunga lawang
sedikit garam
sedikit serbuk kunyit
Cara memasaknya:
1. Beras dibersihkan, kemudian ketepikan,
2. Panaskan sedikit minyak, tumis bawang
merah, bawang putih, serai serta bunga
lawang. Goreng sehingga bawang berwarna
kekuningan.
3. Angkat dan tuangkan ke dalam beras bersama
minyaknya sekali. Masukkan air, serbuk
kunyit serta garam. Sukatan air seperti
biasa seperti kita memasak nasi. Masaklah
nasi sehingga ia masak sempurna.
Sambal Ikan Kembung
Bahan- bahan:
ikan (masukkan garam kunyit, kemudian
digoreng)
cili kisar
bawang merah
bawang putih
bawang besar (dihiris bulat)
sedikit belacan
air asam jawa
gula dan garam
sedikit minyak untuk mrnumis
Cara memasaknya:
1. Tumis bawang merah serta bawang putih
hingga kekuningan, masukkan cili kisar.
Goreng hingga terbit minyak.
2. Masukkan air asam jawa serta belacan.
Kemudian masukka ikan. Tambahkan sedikit
air supaya tidak kering.
3. Masukkan gula dan garam. Masukkan pula
bawang besar. Biarkan sehingga masak.
Perasakan garam, jika dah secukup rasa,
bolehlah diangkat.
Kalau kat tempat saya di Kedah, nasi ni dipanggil juga nasi lemak, cuma bezanya tak ada santan.
Khamis, 24 Oktober 2019
Puding Karamel Tanpa Telur
Assalamualaikum...
Selamat malam semua... moga anda semua ceria selalu walaupun cuacanya agak suram dipetang ini. Mungkin dah masuk musim hujan sekarang, jadi setiap petang hujan terus. Walau bagaimanapun tetap juga kita kena bersyukur walau di dalam apa keadaan sekalipun.
Lama tak buat puding karamel, teringin punya pasal jadi saya buat juga. Saya lebih suka puding karamel yang tak guna telur.
Resepi Puding Karamel tanpa Telur
Bahan A:
3 sdb gula pasir
Bahan B:
10 gram agar2 tali
4 cawan air
1/2 cawan gula pasir
1/2 cawan susu pekat manis
1 tin susu cair
3 sdb
tepung kastad
1 sdk esen vanila
Cara membuatnya:
1. Pertamanya masak gula hangus terlebih
dahulu dgn cara masukkan gula ke dalam
kuali, kacau sehingga gula cair dan
sehingga menjadi perang. Guna api kecil
sahaja supaya gulanya tidak hangus. Bila
dah siap angkat dan terus tuang ke dalam
acuan. Ketepikan dahulu.
2. Kemudian masak agar2 dengan air sehingga
agar2 cair. Kemudian masukkan gula, susu
pekat manis, susu cair serta bahan2 yang
lain. Kacau selalu supaya adunan tidak
bergentel.
3. Kemudian angkat, tapis dan tuangkan
kedalam bekas yang ada karamel tadi.
Sejukkan seketika. Kemudian masukkan ke
dalam peti ais supaya ia beku sepenuhnya.
Terbalikkan puding dan boleh dihidangkan.
Sedap dimakan ketika cuaca panas.
Langgan:
Catatan (Atom)