Ahad, 12 Ogos 2012

Bubur Kacang Hijau

           
            Assalamualaikum wrh wbr....

   Salam sejahtera kepada semua. Dah lama benar tak makan bubur kacang. Teringin sangat rasanya nak makan, maka saya masakkan bubur kacang. Bubur kacang ni boleh dimakan dengan biskut empat segi, roti gardenia dan sedap juga dimakan begitu sahaja. Apa lagi, kalau cuaca panas, letak dalam peti sejuk. Uuumph .... memang sedap. 


   Bagi mereka yang suka durian, bolehlah letakkan dua atau tiga ulas isi durian. Bagi mereka yang first time nak masak bubur ni, inilah resepinya....



Resepi Bubur Kacang Hijau

Bahan-bahan:


2 cawan kacang hijau, cuci dan rendam
1/2 cawan gula merah
3/4 cawan gula pasir
1 liter santan
2 cawan air (dimasak gula hingga larut dan 
   tapis)
1 helai daun pandan
sedikit biji sagu
1/2 camca teh garam

Cara memasaknya:


1. Rebus kacang hijau hingga kembang (air 
   agak-agak). Masukkan air gula, daun 
   pandan dan kacau rata. Biarkan sehingga 
   mendidih.

2. Tuang santan, masukkan sagu serta garam.
   Kacau lagi. Masak dengan api yang seder-
   hana sambil dikacau sekali sekala. Rasa 
   dan jika kurang manis, tambah gula pasir 
   secukup rasa.

3. Sedia untuk dihidangkan.




Tiada ulasan:

Catat Ulasan