Khamis, 30 Jun 2016
Segmen : Review With Bajuwarnacoklat
Assalamualaikum wrh... wbr...
Jom teman-teman kita support segmen Riview With Bajuwarnacoklat yang dianjurkan oleh Nur Raihanah. Mudah-mudahan bertuah kali ini. Jika sesiapa yang ingin join, bolehlah klik kat banner.
Tarikh tamatnya: 3hb Julai 2016
Isnin, 27 Jun 2016
Biskut Tat Nenas Nyonya
Assalamualaikum wrh... wbr...
Kali ini saya entrikan mengenai biskut tat nenas nyonya. Biskut tat nyonya kali ini saya cuba dari resepi Evelyn Gemina. Memang sedap kuih tatnya. Sebenarnya ini kali kedua saya buatkan biskutnya. Kali pertama buat, sedap punya pasai dah habis biskut dibuat kenduri oleh anak-anak. Kenalah buat lagi sekali.
Terima kasih Evelyn di atas resepinya, izinkan saya simpan resepinya di sini pula untuk rujukan di masa akan datang.
Resepi Biskut Tat nenas Nyonya
Bahan-bahan:
A
200 gm mentega berkualiti
50 gm gula aising
1 sdk esen vanila
B
2 biji kuning telur
C
300gm tepung gandum
20 gm tepung jagung
10 gm tepung kastad
D
inti nenas secukupnya (dibulat-bulatkan)
Cara membuatnya:
1. Ayak adunan C, ketepikan.
2. Dalam mangkuk pengdun, pukul bahan A
hingga lembut dan berkrim. Masukkan bahan
B dan pukul sebati.
3. Masukkan adunan yang dipukul ke dalam
adunan tepung. Gaul guna tangan hingga
menjadi doh.
4. Canai doh hingga mencapai ketebalan yang
seuai dan sama rata. Terapkan menggunakan
acuan tat bunga/nyonya. Susun atas dulang
pembakar.
5. Satukan bahan D dan kacau rata. Sapukan
sedikit atas doh. Letakkan inti atasnya.
Buat hingga habis.
6. Panaskan oven pada suhu 170C. Bakar selama
35 minit Tau hingga tat masak. Warnanya
bertukar keperangan sedikit. Sejukkan
sepenuhnya. Bila sudah sejuk simpan di
dalam bekas kedap udara.
Sabtu, 25 Jun 2016
Menu Berbuka 20 Ramadhan 2016
Assalamualaikum wrh... wbr...
Bersua lagi di hari ini hari Sabtu, hari ni dah 20 hari kita berpuasa. Hanya tinggal 10 hari lagi untuk kita menjalani ibadah puasa. Dan sekarang ibu-ibu rumahtangga dah mula sibuk membuat persiapan untuk hari raya nanti.
Menu berbuka puasa hari ni, kita berbuka ala-ala western pula. Ya lah tiap hari asyik berbuka dengan nasi je, apa kata sekali-sekala kita ubah selera pula. Hari my hubby rajin pula beli daging serta barang-barang untuk dibuat lambchop.
Untuk berbuka hari ini saya masak lambchop, coleslow Kentang goreng, salad kentang serta air sirap limau sebagai penghilang dahaga.
Resepi lambchop
Bahan-bahan:
6 keping daging kambing (dicuci bersih)
Bahan perapan:
madu
sos lada hitam
jus lemon
sos cili
sos tomato
daun rosemary
Caranya:
Masukkan semua bahan-bahan perapan, dikacau supaya bercampur. Kemudian masukkan daging tadi, perap sekurang-kurangnya 1 jam, kemudian bakar dengan api yang sederhana. Balik-balikkan ia supaya tidak hangit. Bila sudah masak angkat dan hidangkan dengan salad, coleslow serta kentang goreng.
Resepi coleslow
Bahan-bahan:
1/2 batang karot (disagat)
kobis bulat (disagat)
mayonaise
sedikit garam
Caranya:
Karot serta kobis disagar kecil-kecil, kemudian gaulkan ia. Masukkan pula mayonaise, taburkan secubit garam. Gaulkan supaya ia bercampur. Siap untuk dihidangkan.
Resepi salad kentang mudah
Bahan-bahan:
ubi kentang (dipotong berbentuk baji)
mayonaise
sedikit lada sulah
Caranya:
Ubi kentang yang siap dipotong di rebus hingga empuk. Masukkan sedikit garam. Bila sudah masak angkat dan sejukkan. Kemudian masukkan mayonaise serta sedikit lada sulah. Gaulkan agar ia bercampur. Siap untuk dihidangkan.
Kentang goreng:
Hanya goreng kentang yang siap dibeli hingga ia kelihatan kekuningan, angkat dan taburkan sedikit lada hitam ajishio. Siap untuk dihidangkan.
Resepi Air Sirap Limau.
Bahan-bahan:
sedikit perisa sirap rose
sedikit perisa limau
air gula
ais kiub
air secukupnya
Caranya:
Bancuh air gula, masukkan perisa sirap ros serta perisa limau. Masukkan air secukupnya. Kemudian masukkan ais kuib. Siap untuk dihidangkan.
Khamis, 23 Jun 2016
Menu Berbuka 19 Ramadhan 2016
Assalamualaikum wrh... wbr...
Bersua lagi di hari ini, baru saja pulang dari sekolah kebangsaan, mengambil report kad anak saya yg ketiga darjah 4. Nanti petang ambil pula report kad anak yang darjah 2 pula. Begitulah kalau ibubapa yang punyai anak yang masih bersekolah, sibuk sentiasa.
Berbalik kepada menu berbuka puasa pula, semalam saya teringin nak makan buah melaka, jadi saya buatlah lebih kurang 2 keping gula gerek. Kemudian ada ikan kembung kat dalam peti sejuk, tak tahu nak masak apa, jadi saya kukus makan dengan air asam. Terung pula saya buatkan terung bercili. Ais bandung cincau pula untuk penghilang dahaga.
Resepi Kuih Buah Melaka
Bahan-bahan:
tepung pulut
sedikit tepung beras
air secukupnya
air daun pandan
gula gerek (dipotong kecil-kecil)
kelapa yang agak muda (diambil putihnya
sahaja)
sedokot garam
Cara membuatnya:
1. Di dalam bekas masukkan tepung pulut serta
sedikit tepung beras.
2. Masukkan air sedikit demi sedikit sambil
diuli hingga tidak melekat di tangan.
3. Kemudian ambil adunan sedikit, leperkan
dan masukkan gula ke dalamnya. Kemudian
tutupkan, buatkan bulat seperti biji guli.
4. Panaskan air, apabila mendidih masukkan
kuih tadi. Tunggu sehingga ia timbul,
barulah diangkat.
5. Kemudian gaulkan kuih tadi dengan kelapa
parut yang digaul dengan secubit garam.
Siap untuk dihidangkan.
Resepi terung goreng cili
Bahan-bahan:
3 biji terung (dibelah dua)
1 keping asam gelugur
garam dan gula secukup rasa
minyak untuk menggoreng dan menumis
bahan kisar:
10 biji api
4 biji cili merah
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
sedikit belacan
sejemput ikan bilis
Caranya:
1. Terung dibelah dua, kemudian goreng di
dalam minyak yang panas, angkat dan
ketepikan.
2. Tumis bahan kisar hingga naik minyak,
masukkan asam. Kemudian masukkan garam
serta gula secukup rasa.
3. Bila dah masak angkat dan tuangkan keatas
terung yang digoreng tadi. Siap untuk
dihidangkan.
Resepi Ikan Kembung Kukus
Bahan ikan kembung
sedikit garam
1 keping asam gelugur
Caranya:
1. Ikan dicuci bersih, lumurkan dengan garam.
Letakkan asam.
2. Kemudian kukuslah hingga masak.
Air Asam
Bahan:
1 biji tomato (dipotong kecil)
1 biji bawang besar (dipotong kecil)
cili api (dipotong)
belacan
air asam jawa
garam
Caranya:
Campurkan semua bahan, kemudian gaulkan hingga sebati bercampur.
Air Bandung Cincau
Bahan-bahan:
cincau
sirap ros
susu pekat manis
air gula
ais kiub
Caranya:
1. Didalam jag masukkan sirap ros, susu pekat manis, air gula serta air secukupnya.
2. Kemudian masukkan cincau yang telah dipotong. Dan akhir sekali masukkan ice cube. Siap untuk dihidangkan.
Rabu, 22 Jun 2016
Biskut Sarang Semut
Assalamualaikum wrh... wbr...
Salam bahagia semua...
Hari ni rajin pula buat biskut, bila dah dengar lagu raya kat mana-mana rasa bersemangat pula nak beraya, apalah saya ni mengalahkan kanak-kanak riang lah pulak.
Hari raya tak meriah kalau tak ada biskut raya... kan.
Kali ini saya buatkan biskut sarang semut. Saya cuba dari resepi blog Citarasawan. Belum sempat merasa lagi biskutnya. Baru keluar dari oven. Panas-panas lagi.... Nanti malam baru lah dapat merasa. Terima kasih Kakwan diatas resepinya. Saya copykan kat sini pula untuk rujukan saya nanti.
Resepi Biskut Sarang Semut
Bahan-bahan:
150 gm mentega
50 gm gula aising
1 sdt esen vanila
150 gm tepung gandum
100gm tepung kastad
30 gm tepung jagung
1/2 sdt baking powder
cawan kertas secukupnya
Hiasan : chocolate rice
Caranya:
1. Satukan tepung gandum, tepung kastad,
tepung jagung dan baking powder. Ayak.
2. Pukul mentega, gula dan esen vanila hingga
sebati. Masukkan campuran dan uli menjadi
doh.
3. Masukkan ke dalam acuan berlubang atau
gunakan pemarut.
4. Ambil doh menggunakan garpu dan masukkan ke
dalam acuan kertas. Tabur coklat rice atau
manik hundred thousand
5. Bakar di dalam oven yang dipanaskan dahulu
pada suhu 160 C selama 20- 25 minit.
6. Bila dah masak, keluarkan dari oven dan
sejukkan. Simpan di dalam bekas kedap
udara.
Selasa, 21 Jun 2016
Kuih Siput Rangup
Assalamualaikum wrh... wbr...
Salam di hari Nuzul Quran, semoga teman-teman semua beroleh kesihatan yang baik bagi menjalani ibadah puasa hingga ke penghujungnya.
Saya rasa di pertengahan Ramadhan ini, ramai dikalangan suri rumah tangga sudah mula membuat persiapan untuk hari raya nanti dari segi projek membuat kuih raya, persiapan membeli pakaian raya untuk anak-anak dan tak kurang juga ada yang mula mengemas rumah.
Cerita mengenai kuih raya, kelmarin saya juga buat kuih siput. Sebelum ini saya pernah membuat kuih siput, tapi kali ni saya mencuba resepi JULIA HOMEMADE. Memang sedap resepi kuih siputnya, rangup serta ada rasa jintan-jintannya. Jika nak pedas bolehlah tambah sedikit cili kisar atau serbuk cili. Terima kasih di atas resepinya dan saya copykan resepinya disini pula ya....
Resepi Kuih Siput Rangup
Bahan-bahan:
600 gm tepung gandum
220 marjerin (di cairkan)
6 tangkai daun kari - untuk dicampur dalam
minyak semasa menggoreng
2 tangkai daun kari ( kisar kasar/ cincang)
2 sdb serbuk kari
15 gm serbuk jintan manis
15 gm serbuk jintan putih
15 gm udang kering (digoreng dan kisar)
2 ulas bawang putih (dihiris halusm digoreng
serta dikisar)
1 biji telur
150 ml air
garam secukupnya
Cara membuatnya:
1. Marjerin dicairkan dan sejukkan sebentar,
ketepikan.
2. Gaul tepung bersama serbuk kari dan
merjerin yang telah dicairkan tadi,
ketepikan.
3. Kisar udang yang digoreng bersama bawang
putih.
4. Dalam satu bekas, campurkan bahan kisar
dan gaul rata bersama garam. Kemudian
masukkan bahan-bahan lainnya tadi ke
dalam adunan tepung yang telah disebatikan
dengan minyak. Gaul rata.
5. Masukkan telur ke dalam dan sebatikan.
Masukkan air sedikit demi sedikit dan uli
sampai betul-betul sebati.
6. Jangan tuangkan airnya terus, kalau dah
tak melekat tandanya ok.
7. Gentel siput sehingga habis.
8. Goreng siput step by step, dan semasa
menggoreng lurutkan daun kari secukupnya.
Selamat mencuba...
Jumaat, 17 Jun 2016
Nasi Ayam Madu Lada Hitam
Assalamualaikum wrh... wbr...
Berjumpa lagi di entri kali in. Hari ni dah hari yang ke 13 kita menjalankan ibadah puasa. Semoga kita akan dapat menjanalani ibadah puasa dengan lebih ceria dan lebih bersemangat lagi di hari-hari seterusnya.
Untuk berbuka semalam saya masakkan nasi ayam madu lada hitam. Saya cuba resepi dari Dayang Jack. Memang sedap nasi serta lauknya ayamnya. Alhamdulillah... anak-anak pun cakap sedap. Lain kali bolehlah dicuba lagi resepinya. Terima kasih Dj atas resepinya. Izinkan saya letakkan resepi untuk rujukan saya nanti.
Resepi Nasi Ayam Madu Lada Hitam
Untuk Nasi Ayam
Bahan-bahan:
3 pot beras (cuci dan toskan)
2 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
1 cm halia
1 sdb minyak sapi
1 helai daun pandan (disimpul)
setitik pewarna kuning
sedikit garam
air rebusan ayam secukupnya bergantung pada
jenis beras yang digunakan
Cara-caranya:
1. Kisar bawang-bawang dan halia.
2. Panaskan minyak sapi, tumis bahan kisar
serta daun pandan sehingga wangi.
3. Masukkan pewarna kuning dan kacau
rata-rata.
4. Kemudian masukkan ke dalam periuk nasi
bersama beras tadi.
5. Masukkan air rebusan ayam dan garam
secukupnya. Masaklah seperti biasa.
Resepi Ayam Madu Lada Hitam
Bahan-bahan:
1 ekor ayam (dipotong 4)
1 sdb lada hitam (ditumbuk)
1 inci halia (dikisar)
3 ulas bawang putih (dikisar)
madu secukupnya
2 sdb sos cili
1 sdm sos plum (boleh juga guna sos tomato)
2 sdb kicap pekat
garam secukup rasa
Caranya:
1. Rebus ayam bersama garam dan air
secukupnya hingga 1/2 masak, kemudian
toskan.
2. Air rebusan jangan dibuang (boleh buat sup
dan masak nasi). Gaulkan ayam dengan semua
bahan di atas dan perapkan selama 30
minit.
3. Kemudian digoreng hingga masak. Boleh juga
dipanggang mengikut citarasa anda.
Untuk Sup:
air rebusan ayam
1 biji bawang merah (ditumbuk)
1 ulas bawang putih (ditumbuk)
sedikit serbuk lada hitam- optional
1 sdb stok ayam
garam secukupnya
sedkit daun sup dan bawang goreng
caranya:
1. Panaskan air rebusan ayam dan masukkan
kesemua bahan di atas kecuali daun sup dan
bawang goreng.
2. Sesudah masak, hidangkan dan taburkan daun
sup dan bawang goreng.
Untuk Sambal Cili:
2-3 batang cili merah (dipotong sedikit)
1 ulas bawang putih
1 cm halia
1 sdb sos cili
1 sdb sos tomato
sedikit garam dan gula
sedikit jus limau kasturi
air masak secukupnya
Caranya:
Campurkan kesemua bahan ke dalam pengisar dan kisar hingga lumat. Hidangkan.
Untuk kicap:
1 sdb kicap pekat
sedikit kicap masin
sedikit bancuhan teung jagung
air secukupnya
Caranya:
Masakkan air dan kicap sehingga mendidih. Masukkan tepung jagung dan kacau sehingga kuah agak pekat.
Untuk Kicap Pedas:
6-7 biji cili api
1 ulas bawang putih
sedikit kicap masin dan kicap manis
sedikit jus limau kasturi
sedikit air masak
Caranya:
Kisar semua bahan sehingga hancur, hidangkan.
Lain-lain hiasan:
timun
tomato
salad
Madinah And Vietnam Souvenirs Giveaway By Nafas Baru
Assalamualaikum wrh... wbr...
Jom join Giveaway yang dianjurkan oleh Nurina Izzati dari dari blog Nafas Baru. Jika ingin join bolehlah klik at banner.
Tarikh tamatnya: 28hb Jun 2016.
Khamis, 16 Jun 2016
Biskut Samprit Dahlia
Assalamualaikum wrh... wbr...
Salam bahagia semua... dah mula buat kuih raya ke belum? Mungkin ada di kalangan para suri-suri rumahtangga dah pun mula membuat kuih raya.
Biskut samprit ni memang kuih kegemaran saya. Setiap kali raya mesti saya akan buat biskut ni. Walaupun rupanya kurang begitu cantik tapi yang penting rasanya tetap sedap. Saya masih lagi gunakan resepi dari Che Mat Gebu.
Resepi Biskut Samprit Dahlia
Bahan-bahan:
300 gm mentega
160 gm gula aising
2 biji kuning telur
1 sdt esen vanila
240 tepung gandum *
100 gm tepung jagung *
160 tepung kastad * ( bahan bertanda* diayak)
ceri merah dipotong kecil untuk hiasan
Cara membuatnya:
1. Putar mentega dan gula aising hingga
bersatu (jangan sampai kembang), masukkan
kuning telur serta esen vanila dan putar
hingga sebati.
2. Perlahankan speed. masukkan tepung sedikit
demi sedikit hingga habis. Adunan akan
menjadi doh yang lembut dan boleh ditekan.
3. Masukkan doh ke dalam alat penekan yang
dipasang muncung untuk biskut dahlia.
Tekan atas dulang pembakar. Buat hingga
siap dan hias dengan potongan kecil ceri.
Bakar dalam oven yang dipanaskan pada
suhu 170C selama 25 minit, bergantung
pada ketebalan biskut. Bakar hingga
kuning keemasan.
4. Biarkan biskut sejuk sedikit atas dulang
pembakar sebelum dialihkan ke atas
jaringan. Biar sejuk sebelum disimpan
dalam bekas kedap udara.
Biskut samprit yang belum dibakar.
Isnin, 13 Jun 2016
Menu Berbuka 8 Ramadhan 2016
Assalamualaikum wrh... wbr...
Bersua lagi di entri kali ini...
Menu berbuka semalam saya masakkan pajeri nenas, pergi kedai berhampiran rumah terfikir-fikir nak masak apa. Terlihat buah nenas.
Ahhh... masak pajeri nenaslah hari ni. Kalau ada pajeri nenas kena gandingkan dengan ikan masin. Kebetulan masih ada isi ikan talang yang masih berbaki. Goreng je ikan talang letak bawang besar serta serta cili.
Anak perempuan kata dah lama mama tak masak kuih warna kuning yang ada lauk atasnya. Teringin nak makan lah tu.... jadi saya buatlah kuih cara berlauk. Banyak pula dia makan kuih tu. Kuih cara berlauk saya ambil resepi dari
Resepi Kuih Cara Berlauk
Bahan untuk lauk:
200 gm daging cincang
2sdb rempah kari daging
1 sdb sos tiram
sedikit lada hitam
garam dan gula secukup rasa
sedikit minyak untuk menumis
Bahan tumbuk:
2 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
1 cm halia
Bahan taburan:
1 pokok daun bawang (dihiris)
2 biji cili merah(buang biji dan dihiris
halus)
sedikit bawang goreng jika suka
Cara membuat inti:
1. Panaskan kuali, masukkan sedikit minyak dan
tumis bahan-bahan tumbuk.
2. Bila rempah naik bau, masukkan daging
cincang. Kacau sebentar.
3. Kemudian masukkan rempah kari, sos tiram,
garam dan gula secukup rasa serta lada
hitam jika suka.
4. Biarkan sehingga daging masak dan kering
sambil dikacau sekali sekala. Angkat dan
ketepikan.
Bahan kuih cara:
300 gm tepung gandum
690 gm santan pekat
2 biji telur
1/2 sdt garam
1 sdb minyak masak
pewarna kuning
Caranya:
1. Satukan tepung, garam dan telur di dalam
sebuah bekas.
2. Masukkan santan sdikit demi sedikit sambil
dikacau dengan whisk hingga menjadi adunan
yang licin dan halus.
3. Masukkan pewarna dan minyak, kacau rata.
Untuk membuat kuih cara berlauk:
1. Panaskan acuan kuih cara, untuk permulaan
sapu minyak pada acuan. Step ini dilakukan
pada permulaan sahaja, tidak perlu
seterusnya.
2. Tuangkan adunan dalam acuan, letakkan bahan
inti serta bahan taburan.
3. Tutup acuan supaya kuih cepat masak.
Apabila sudah masak, angkat dan hidangkan.
Air Sirap Selasih
Bahan-bahan:
1/2 bungkus biji selasih
Perasa sirap ros
Gula ikut kemanisan
Ais kiub
Air secukupnya
Caranya:
1. Kembangkan selasih di dalam air panas.
2. Bancuh air gula, masukkan perasa sirap ros.
Kemudian tambahkan air secukupnya.
3. Masukkan ais kiub, siap untuk dihidangkan.
Ikan talang masin pula just goreng je, kemudian goreng bawang besar serta cili besar yang dihiris, letakkan ke atas ikan yang digoreng tadi.
Resepi Pajeri Nenas
Bahan-bahan:
1 biji nenas (dikupas dan dipotong)
2 bungkus rempah kari ikan
santan secukupnya
sedikit udang kering
sedikit kerisik
garam dan gula secukup rasa
sedikit minyak untuk menumis
1 btg kulit kayu manis
Bahan hiris:
5 biji bawang kecil
3 ulas bawang putih
1 inci halia
Caranya:
1. Panaskan minyak, tumis bahan hiris hingga
layu, masukkan kulit kayu manis serta
udang kering.
2. Masukkan pula rempah kari serta kerisik.
Masak hingga naik minyak.
3. Masukkan nenas, biarkan seketika. Masukkan
pula santan. Masak sehingga mendisih.
4. Perasakan dengan garam serta gula.
Tutupkan api, siap untuk dihidangkan.
Langgan:
Catatan (Atom)