Assalamualaikum...
Selamat berhujung minggu sahabat semua, moga semuanya sihat-sihat belaka dipetang ini.
Teringin nak makan somtam hari ni. Tapi tak ada buah betik mangkal, yang ada buah pelam muda ja. Buah pelam pun buah pelamlah janji dapat makan somtam hari ni.
Jom tengok resepi somtam mangga yang mudah dari saya.
Resepi:
1 biji mangga muda besar (dicincang)
3 biji bawang putih
1/2 batang karot
4 tangkai kacang panjang (dipotong)
tomato ceri (dibelah)
1 pokok daun ketumbar (dipotong)
5 biji cili api
sedikit belacan
sos ikan
2 biji limau nipis
gula, garam dan sedikit perasa
1. Masukkan bawang putih dan cili api
kedalam lesung batu. Tumbuk perlahan-
lahan hingga pecah.
2. Masukkan tomato ceri, kacang panjang
tumbuk lagi. Masukkan belacan, perah
limau nipis, sos ikan, garam serta
sedikit perasa jika suka.
3. Masukkan mangga dan karot dalam bekas, campurkan bahan tumbuk, gaul hingga bercampur.
4. Perasakan garam gulanya. Bila dah
cukup rasanya, masukkan daun ketumbar,
gaul hingga bercampur, sedia untuk dihidangkan.
Sedap dimakan bersama nasi panas-panas serta lauk pauk lainnya.