Jumaat, 21 April 2017
Sotong Masak Lemak Padang
Assalamualaikum wrh... wbr...
Bersua lagi di entri kali ini. Dah lama rasanya tak betsiaran kat blog kesayangan ni... apa pun jom tengok resepi dulu... sotong masak lemak padang.
Resepi Sotong Masak Lemak Padang
Sumber: Azlita Masam Manis
Bahan-bahan:
1 kilo sotong
1 labu bawang besar (dibelah 4)
2 biji tomato (tak letak)
2 batang serai (dititik)
3 biji ubi kentang (belah 4)
2 sdb minyak menumis
500 ml santan
2 helai daun limau purut
air secukupnya
garam secukupnya
Bahan kisar:
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 inci kunyit hidup
2 inci halia
5 tangkai cili merah
Cara memasaknya:
1. Panaskan minyak.
2. Tumis bahan kisar hingga harum dan terbit
minyak.
3. Kemudian masukkan bawang besar, daun limau
purut, serai, ubi kentang, tomato, sotong,
santan dan air.
4. Kacau biar sebati.
5. Kemudian renihkan, sesekali dikacau supaya
santan tidak pecah minyak.
6. Masukkan garam dan sedikit perasa secukup
rasa, barulah diangkat.
Langgan:
Catatan (Atom)