Rabu, 25 Disember 2019
Bihun Sup Ayam
Assalamualaikum...
Selamat tengahari semua... semoga teman2 semuanya sihat2 selalu.
Hari ni terasa teringin nak makan bihun sup. Oleh kerana kesihatan pun kurang baik, tak boleh makan daging buat masa ini. Jadi saya buatkan je sup menggunakan daging ayam.
Jom tengok resepinya...
Resepi Bihun Sup Ayam
Bahan-bahan:
1 bungkus bihun
1/2 ekor ayam
halia
akar daun bawang
akar daun sup
4 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
garam dan perasa
1 batang kulit kayu manis
bunga cengkih
Bahan untuk taburan:
hirisan daun bawang
hirisan daun sup
bawang goreng
potongan fishcake (tak letak)
isi ayam disiat2
Cara memasaknya:
1. Panaskan air dan celur bihun, kemudian
toskan.
2. Rebus ayam sampai empuk dengan halia, akar
daun sup, akar daun bawang, garam serta
serbuk perasa. Ayam tak perlu dipotong
supaya mudah untuk disiat2 isinya.
3. Mayang halus bawang merah serta bawang
putih. Panaskan minyak, tumis bahan yang
dimayang halus tadi dengan 3 sudu minyak
masak sehingga garing. Masukkan 1 batang
kulit kayu manis serta bunga cengkih.
4. Masukkan 1 sudu perencah sup. Kalau sudah
agak bau masukkan sedikit air rebusan ayam
supaya tidak hangit.
5. Angkat dan masukkan kedalam periuk yang
berisi rebusan ayam tadi.
6. Didihkan selama 15 minit supaya rempah2
tadi meresap ke dalam ayam. Kemudian
tutupkan api.
7. Ambil isi ayam serta tulangayam yg telah
disiat2 tadi, masukkan semula ke dalam
kuah sup.
Bahan untuk sambal kicap:
cili api
bawang goreng
garam dan gula
kicap manis
Tumbuk cili api serta bawang goreng. Masukkan kedalam satu bekas, kemudian masukkan kicap, garam serta gula. Siap untuk dihidangkan.
Ahad, 15 Disember 2019
Acar Timun
Assalamualaikum...
Selamat petang... selamat berhujung minggu, moga semuanya sihat selalu.
Dihari cuti hujung minggu begini sudah semestinya ibu2 sibuk meluangkan masa bersama keluarga. Jika dah bersama keluarga pastinya ibu2 atau mak2 sentiasa sibuk menyiapkan hidangan untuk untuk santapan keluarga. Ada saja idea nak masak utk hidangan keluarga. Nasi ayamlah, nasi tomatolah, nasi berianilah dan macam-macam lagi.
Kat sini saya nak sharelah mengenai acar timun yang simple cara saya. Biasanya acar timun ni digandingkan dengan lauk kari ayam, kurma ayam, ayam masak merah dan boleh juga dimakan bersama lauk2 lain.
Resepi Acar Timun
Bahan-bahan:
1 batang timun (dihirid nipis)
1 biji bawang besar (dipotong bulat)
1 biji cili merah (dihiris)
garam
gula
cuka
Cara membuatnya:
1. Timun yang dihiris nipis-nipis kemudiannya
direndam kedalam air garam, biarkan
sekejap, kemudian toskan.
2. Bahan2 yang dihiris dimasukkan kedalam
satu bekas, kemudian masukkan pula gula.
garam serta cuka. Gaulkan sehingga
bercampur rata. Rasakan masam manisnya.
Siap untuk dihidangkan.
Jika suka boleh ditambah nenas yang dipotong kecil2.
Ahad, 8 Disember 2019
Masak kicap ayam yang paling mudah
Assalamualaikum...
Bersua lagi di entri kali ini, saya nak share masak kicap yang paling mudah dan senang nak disediakan. Biasanya kalau dah tak ada idea nak masak apa, masak kicap style beginilah yang kerap saya masak. Yang penting anak2 suka.
Jom tengok resepinya...
Resepi Ayam Masak Kicap
Bahan-bahan:
ayam
serbuk kunyit
garam
bawang besar (dihiris bulat)
cili merah (dipotong)
bawang putih (dihiris kasar)
kicap
sedikit sos tiram
daun bawang (dipotong)
Cara memasaknya:
1. Ayam dipotong kecil dan dicuci bersih.
Kemudian digaul dengan garam serta kunyit.
Perap seketika.
2. Panaskan sedikit minyak, masukkan ayam
yang diperap tadi. Kacau dan biarkan
sehingga airnya kering dan keluar minyak.
3. Masukkan kicap dan sedikit sos tiram
sambil dikacau. Masukkan pula bawang
besar, bawang putih serta cili yang
dihiris. Biarkan seketika.
4. Sebelum ditutup apinya masukkan pula daun
bawang. Siap dihidangkan.
Sedap dimakan bersama nasi panas2.
Jumaat, 6 Disember 2019
Happy Birthday Bang Chik
Assalamualaikum...
Selamat pagi...
Ni cerita petang semalam. Kelmarin adalah hari ulangtahun kelahiran anak saya yang paling kecil. Jadi selebrate lah bersama keluarga kecil kami. Time-time cuti sekolah macam ni semuanya berkumpul.
Sukanya bila dapat mainan yg diidamkan.
Semoga Mohd. Khairuddin Nasaie diberikan kesihatan yang baik, dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki selalu serta menjadi anak soleh dunia dan akhirat. Aaminn...
Rabu, 4 Disember 2019
Spaghetti Bolognese yang mudah
Assalamualaikum...
Selamat petang... Hari ni saya masak spaghetti bolognese mudah dan senang nak buat.
Biasalah kalau hari-hari makan nasi jemu pulak. So sekali sekala kena lah tukar menu masak mi ke, laksa, bihun dan sebagainya.
Untuk sos spaghetti pula boleh je beli di pasaraya. Pilihlah jenama apa yang kita suka.
Mudah kan... Jom tengok cara saya masak spaghetti.
Resepi Spaghetti Bolognese
Bahan-bahan:
1 paket spaghetti
1 botol sos spagetti tradisional
1 paket daging cincang
beberapa batang sosej (dipotong )
cendawan butang
1 labu bawang bombay (dicincang halus)
1 biji tomato (dipotong dadu)
1/2 batang karot (dipotong dadu)
sedikit lada hitan
garam dan gula
mixed herbs
sedikit minyak utk menumis
Cara memasaknya:
1. Panaskan air, campur sedikit garam dan
minyak. Apabila air mendidih masukkan
spaghetti. Biar sehingga spaghetti masak
sempurna dan lembut.
2. Angkat dan bilas dengan air serta toskan.
Kemudian letakkan minyak zaitun dan
gaulkan supaya spagetti tidak melekat2.
3. Panaskan minyak, kemudian masukkan bawang
bombay, biar sehingga kekuningan. Masukkan
tomato.
4. Masukkan pula daging cincang. Goreng
sekejap. Kemudian masukkan pula sos
spaghetti, karot dan bahan lain.
5. Akhir sekali masukkan garam serta gula,
Biarkan mendidih. Siap untuk dihidangkan.
Sebelum makan taburkan dulu chese parmeson.
Langgan:
Catatan (Atom)