Khamis, 9 Disember 2021

Menu Makanan Diet Minggu ke 4 Intake November

 Assalamualaikum... bersua lagi kita di kali ini, moga semuanya sihat dan bahagia selalu.

Cerita mengenai diet lagi, ni minggu terakhir diet di bulan November.

Minggu ke 4

Hari per 1

Tauhu sumbat sama sambal sihat serta sayuran


Hari ke 2

Ikan bakar, sweet potato serta sayur salad



Hari ke 3

Nasi goreng telur sama sayuran



Hari ke 4

Nasi Beras Perang sama kari ikan kebung serta sayuran


Hari ke 5

Sup telur sama sayuran.


Final timbang, alhamdulillah turun juga berat.



Setakat 5 bulan saya berdiet, alhamdulillah dah turun 17.8 kg. Happy rasa, kesihatan pun bertambah baik.


Khamis, 2 Disember 2021

Makanan Diet Minggu ke 3 Intake November

 Assalamualaikum...

Update lagi tentang makanan diet saya, bukan apa untuk rujukan je. Kalau simpan kat phone pasti hilang kena delete. Kalau simpan kat sini, boleh juga di reafer kalau ada kawan2 yang nak berdiet. 

Biasanya kita yang join dalam group online coaching ni diwajibkan tunjukkan apa yang kita makan ketika lunch untuk di review oleh coach yang bertugas untuk pastikan apa yang kita makan tu cukup portion atau tidak, bukannya nak cari salah atau tidak. Sekurang2nya apa yang kita makan tu nak turun berat atau nak tambah berat. 

Dalam 7 hari tu diwajibkan share plate makan selama 5 hari je, hari Sabtu dan Ahad, semuanya bercuti tiada review makanan. Jadi hari Sabtu Dan Ahad kita masak juga mengikut mealplant yang diberi.

Jomlah tengok apa yg saya masak untuk minggu ke 3.

Hari pertama

Sup tofu ala korea serta sayuran


Hari ke 2

Ikan Bakar, Bubur Oat serta sayuran



Hari ke 3

Tempe Grill serta Sayuran



Hari ke  4

Telur kukus serta sayuran



Hari ke 5

Singgang Ikan, Sweet Potato serta Sayuran



Minggu ni berat tak turun disebabkan sedikit cabaran balik kampung, diet pun ke laut je, tak sempat nak masak. Makan pun belasah je.



Nanti kita lihat minggu seterusnya, berat turun atau tidak.


Isnin, 29 November 2021

Makanan Diet Minggu ke 2 Intake November

 Assalamualaikum...

Jumpa lagi dikali ini, masih lagi berada dalam program diet. Berjuang lagi hingga mendapat berat yang diinginkan. 

Selama 5 bulan saya ubah mind set, tukar cara pemakanan sihat. Alhamdulillah sudah banyak merasai perubahan diri bila lemak2 tepu dah semakin cair. Naik tangga, tiada mengah2 lagi, sakit lutut pun dah tiada. Duduk tahiyat ketika solat pun dah sempurna, kalau dulu nak lipat kaki pun susah.

Yang bestnya lagi saiz baju pun dah bertukar, nak pakai baju pun kena pakai baju anak2. Baju sendiri semuanya dah jadi besar, dah tak best pakai.

Badan pun rasa lebih sihat serta cergas sepanjang hari, kalau dulu bangun pagi rasa nak tidur balik, pukul 10 pagi je dah mula mengantuk. Banyak perubahan dapat dirasai bila dah tukar cara pemakanan serta gaya hidup yang sihat. Masa juga dapat diatur dengan sebaik mungkin. Pagi2 dah boleh buat exercise atau keluar berjalan keliling padang.

Jom tengok menu diet lagi utuk minggu ke 2 di bulan November.

Minggu ni ada challenge plate menarik. Jadi saya share sekali plate kawan2 yang join online coaching.

Hari pertama

Kobis Gulung Dim Sum.




Hari ke2
Bihun Goreng Singapore dengan telur rebus. 




Hari ke 3
Ikan grill dengan sweet potato serta sayur


Hari ke 4

Suhun goreng sama tempe grill.



Hari ke 5

Ikan tenggiri kukus bunga kantan sama sayuran.






Best tengok hasil kreativiti kawan2 menghias plate masing-masing. Menarik sangat... Menu yang sama tetapi masakan yang berbeza. 




Selasa, 16 November 2021

Menu Dim Sum Sihat

 Assalamualaikum...

Dalam Program FTOC para peserta diberikan menu2 masakan sihat. Setiap bulan menu2 masakan akan bertukar-tukar. Jadi minggu ni, ada menu dimsum. Tapi versi sihat lah. Jadi kawan2 yang berdiet boleh cubalah ya...



Kobis Gulung Dim Sum

Bahan-bahan:

4/5 helai napa cabbage (kobis panjang)
dada ayam *
1/4 bawang holland *
cili merah *
cili hijau  *
lobak merah *
daun sup *

Bahan yang bertanda * dikisar sehingga sebati.



Cara penyediaannya:

1. Kukus daun kobis sebentar sehingga lembut.

2. Ambil sehelai kobis yang telah dikukus

   lembut. Buang sedikit bahagian yang 

   keras.

3. Letakkan 1 sudu besar bahan inti yang 

   telah dikisar diatas kobis.

4. Gulung seperti popia.

5. Ulang step diatas sehingga kobis habis.

6. Kukus gulungan kobis selama 6-10 minit 

   atau sehingga isi ayam cukup masak.

7. Siap untuk dihidangkan.


Khamis, 11 November 2021

Bermula lagi Intake November diet FTOC

 Assalamualaikum...

Salam Jumaat yang penuh berkat, moga semuanya beroleh keberkatan di hari Jumaat yang mulia ini.

Sambung lagi perjuangan saya dalam program penurunan berat badan di bulan November. Mudah2an bulan ni tercapai target yang diinginkan.


Jomlah tengok menu masakan orang diet. Best sebenarnya ikut program ni. Kawan2 dalam group saling support, coach2nya juga sangat sporting dan yang bestnya menu makanannya sedap2 belaka. 

Minggu pertama.

Ikan Singgang sama brown rice


Hari ke 2

Ayam grill sama sweet potato


Hari ke 3

Ikan Bawal grill sama mix vegetable


Hari ke 4

Tuna wrap


Hari ke 5

Spagetti Aglio Olio Seafood


Hari ke 6

Tempe Paprik



Alhamdulillah... timbangan minggu ni turun jugak. Setakat ni dah 16.25 kg berat dah turun. Moga tak naik lagi selepas ni, terus turun dan turun hingga mencapai target. Aaminn...


Ahad, 7 November 2021

Resepi menu sihat- Ayam Grill, sweet potato serta Salad

 Assalamualaikum... 

selamat petang sahabat semua, moga semuanya sihat swlalu.

Lama tak share resepi, kali ni saya cuba share resepi menu sihat. Mungkin sedikit sebanyak dapat memberikan idea kepada kawan2 yang berdiet.

Kali ni saya share menu yang paling mudah, yaitu ayam grill, sweet potato serta sayur salad.

Resepi Ayam Grill

Isi ayam sebesar tapak tangan

sedikit garam bukit

sedikit kunyit

sedikit serbuk kari

bawang putih cincang

olive oil.

Caranya:

Semua bahan2 diperap gaul bersama ayam kecuali olive oil. Perap sebentar, kemudian panaskan kuali, letak sedikit minyak olive oil, grilkan ayam tersebut sehingga masak.

Sweet potato pula, hanya rebus sahaja sehingga ia masak.

Kemudian boleh hidangkan bersama sayur mentah seperti salad, timun jepun tomato ceri dan sebagainya.

Mudah kan... nak kurus. Makan-makan terkurus nanti.



Di minggu pertama semua peserta perlu share menu masakan diet yang diberi. Sesiapa yang menghias platenya cantik dan menarik akan dapat hadiah dari coach kesayangan. Ha ha.. sungguh menarik gitu.


Simpan di sini selfi menu yang sama dari sahabat-sahabat yang join FTOC bulan ini.


Sebagai panduan kepada saya juga. Jom ikut cara PINGGAN SIHAT MALAYSIA. Makan biar seimbang... cukup protein, karbo, serat serta lemak baik yang diperlukan oleh tubuh kita. Lebih mudah kalau ikut tips SUKATAN TANGAN SENDIRI kan...



Makan ikut potion yang diberi.
Bagi yang berdiet pilih ayam mengikut kalori yang paling sedikit. Barulah berat badan cepat turun jika mengikut cara pemakanan yang betul.




Khamis, 4 November 2021

Makanan Diet Minggu ke 4 Intake Oktober

 Assalamualaikum...

Update lagi menu makanan diet saya dimnggu terakhir Intake Oktober, serta result final timbang.

Hari per 1

Ikan bawal sama oat serta sayuran.


Hari ke 2

Mertabak ayam.



Hari ke 3

Sambal Gesek Ikan sama sayuran salad



Hari ke 4

Egg Fritata



Hari ke 5

Solf Tofu serta Brokoli



Hari ke 6

Spagetti Kari Ayam sama Sayuran



Hari ke 7

Roti Rap sama Ayam grill serta salad dan karot.



Hasil timbangan naik sikit kali ni, tapi ok lah turun 2 kg je bulan ni. Perlu kerja keras lagi untuk turun lebih banyak kg. Apa-apa pun tetaplah bersyukur dengan result sendiri.



Result selepas 4 bulan join Fast Track Online Coaching.

Insyaallah terus berjuang lagi di Intake November. Mudah2an akan tercapai sehingga berat yang ideal.


Rabu, 27 Oktober 2021

Makanan diet minggu ke 3 Intake Oktober

 Assalamualaikum wrh... wbr...

Cerita mengenai perjalanan diet saya lagi. Minggu ni adalah minggu ke 3 Intake bulan Oktober. Setiap hari menunya berganti2, so kita boleh cuba macam2 menu dalam masakan.

Makanan diet di minggu ke 3

Hari pertama

Ikan grill sama sayuran


Hari ke 2

Seafood Fettucini Kungfu sama sayuran


Hari ke 3

Ikan Kerisi grill sama kerabu epal hijau


Hari ke4

Salad telur/sayuran sama kuah kacang


Hari ke 5

Sup tempe sama sayuran


Hari ke 6

Rice brown sama kari ikan


Hari ke 7

Mee kari telur sama sayuran.





Alhamdulillah... hasil timbangan juga menurun minggu ni.

Diminggu ni juga ada challenge plate paling menarik.


Jom tengok masing2 hidangan peserta FTOC.







Best kan tengok para peserta menghiasi plate masing2. Sebenarnya tiap plate setiap hari akan dirating oleh coach yang bertugas, bertujuan untuk melihat setiap porsi itu cukup atau tidak berpandukan portion yang diberi.