Rabu, 15 Ogos 2012
Kuih Bingka Ubi
Assalamualaikum wrh... wbr...
Salam bahagia untuk semua, semoga berbahagia selalu. Kali ini saya nak share tentang resepi kuih bingka ubi. Bingka ubi ni, kita boleh buat guna gula putih atau gula merah. Kalau nak guna gula putih, kenalah pilih ubi yang berwarna kuning. Kalau guna gula merah, ubi yang biasa pun boleh digunakan. Bingkanya pun berwarna kecoklatan sedikit.
Mari kita tengok resepinya...
Resepi Kuih Bingka Ubi
Bahan-bahannya:
1800 gm ubi kayu (parut dan timbang)
500 ml santan pekat
400 ml air
450 gula castor
50 gm susu powder
80 gm marjerin
1 1/2 sdt garam halus
Cara membuatnya:
1. Masukkan kesemua bahan-bahan di atas ke
dalam periuk.
2. Kacau di atas api yang sederhana sehingga
agak pekat dan naik wap.
3. Sapukan minyak di sekeliling loyang.
4. Masukkan ke dalam loyang dan bakar
sehingga kekuningan dengan suhu 180C
selama 1 jam 15 minit.
5. Bila dah masak, angkat dan sejukkan
dahulu baru dipotong.
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan