Assalamualaikum...
Salam sejahtera semua sahabat saya dimana jua anda berada, semoga sihat hendaknya.
Tak sabar dah nak tunggu bulan puasa. Biasanya dibulan puasa kuih ni lah yang menjadi pilihan hidangan ketika berbuka. Tiap hari makan pun rasanya tak jemu-jemu.
Tapi sekarang ni, bukan saja dibulan puasa, dihari-hari biasa pun masih ada je orang yg menjualnya.
Resepi Kuih Buah Melaka
Bahan-bahan:
1 cawan tepung pulut
2 sudu besar tepung beras
5 helai daun pandan
Gula melaka di potong kiub kecil
Kelapa parut (gaulkan dengan garam halus secukup rasa)
Sedikit pewarna hijau
Kuih ni kalau menggunakan gula gerek baru sedap rasanya. Bila digigit terasa gulanya yang hampir2 cair. Kalau menggunakan gula kabung yang biasanya gulanya agak keras.
Cara-cara membuatnya:
1. Didihkan air 3/4 penuh dalam periuk. 2
2. Kisar daun pandan bersama sedikit air
dan tapis. Kemudian campur air pandan tadi
dengan sedikit pewarna hijau dan tuang air
sedikit demi sedikit ke dalam campuran
tepung pulut dan tepung beras sehingga
menjadi adunan yang boleh digentel.
3. Ambil sedikit adunan, leperkan atas tapak
tangan dan letakkan gula melaka sebagai
inti. Tutup rapat dan bentukkan bulat.
4. Rebus dalam air mendidih sehingga buah
melaka timbul. Angkat dan toskan.
5. Salut buah melaka dengan kelapa parut
yang digaul dengan sedikit garam, gaul
rata dan hidangkan.
Sesuai juga untuk sarapan dan minum petang.