Assalamualaikum wrh wbr.....
Salam sejahtera kepada teman-teman semua. Bertemu lagi di entri kali ini, mengenai masakan pula. Puas juga difikir-fikir ikan senangin tu sesuai masak apa. Bila lihat dalam peti ais tu ada kacang bendi, serta ada bahan-bahan untuk buat kari, maka jadilah masak kari ikan senangin hari ini. Kari ni memang kesukaan keluarga saya. Kita tengok resepinya dulu...
Bahan-bahan:
2 ekor ikan senangin
10 batang kacang bendi
4 sudu besar rempah kari ikan
6 ulas bawang merah (dihiris halus)
4 ulas bawang putih (dihiris halus)
2 tangkai daun kari
2 1/2 cawan santan
air asam jawa
sedikit minyak masak untuk menumis
garam
Cara memasaknya:
1. Tumis bawang merah,bawang putih serta
daun kari hingga garing.
2. Masukkan rempah kari yang dibancuh bersama
sedikit air. Biarkan hingga karinya masak
(berminyak). Kecilkan api supaya tidak
hangit.
3. Masukkan air asam jawa. Biarkan seketika.
4. Masukkan ikan dan kacang bendi. Tutup
periuk seketika.
5. Kemudian masukkan santan. Biarkan
mendidih. Masukkan garam. Nak sedap lagi,
masukkan sedikit ajinomoto.
6. Rasa masam dan masinnya. Kalau dah cukup
rasa. Bolehlah diangkat dan dihidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan