Khamis, 26 Julai 2012
Khasiat Epal Hijau
Assalamualaikum wrh wbr....
Salam penuh ceria buat semua. Kali ini saya ingin kongsikan khasiat buah epal hijau untuk panduan diri saya. Mungkin tak semua orang yang tahu tentang khasiatnya. Rasa buahnya yang sedikit kemasaman adalah baik untuk kesihatan. Juga buah epal ini sangat baik untuk orang yang ingin menurunkan berat badan seperti saya. Selain itu ia juga mampu mengurangkan kadar kolestrol dalam badan.
Epal hijau ini mempunyai pelbagai zat di dalamnya termasuklah zat kalsium sodium, vitamin A, vitamin B, vitamin C serta mempunyai serat yang mudah larut jika dimakan bersama kulitnya.
Epal hijau boleh membantu mencegah:
1. Pembinaan kolestrol dalam dinding salur
darah.
2. Mengurangkan risiko penyakit jantung.
3. Membantu kesihatan membran paru-paru.
4. Membantu kesihatan tulang dengan menambah
bahan kimia pada mineral tulang.
5. Membantu kesihatan sistem kardiovaskular
dengan mengekalkan tahap kolesterol darah.
6. Membantu mengekalkan berat badan.
7. Membantu mengurangkan penyakit asma.
8. Mengurangkan risiko barah.
9. Membantu membersihkan saluran usus dan
pembuangan toksin dengan pantas menerusi
sistem pencernaan.
Tips untuk mereka yg mempunyai masalah penghadaman atau sembelit, kisarkan epal bersama saleri, diminum setiap pagi sebelum sarapan. Ianya dapat membersihkan usus serta membuang toksik dgn pantas melalui sistem pencernaan.
Tips untuk kacantikkan pula, epal hijau ini boleh dijadikan penyegar kulit wajah. Caranya dengan merendam potongan buah epal ke dalam air batu selama lima minit. Selepas itu letakkan di muka lebih kurang 15 minit. Kesegaran akan dapat dirasakan. Sekiranya diamalkan selalu, ia boleh melicinkan kulit.
sumber : internet
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan