Assalamualaikum wrh wbr....
Salam bahagia.... bertemu lagi di entri kali ini. Semoga berbahagia selalu di bulan yang penuh keberkatan ini. Kali ini saya ingin kongsikan resepi lepat liat yang saya cuba dari resepi RINCHAN. Resepinya sangat mudah. Memandangkan stok parutan ubi kayu masih ada lagi dalam simpanan, maka saya mencuba resepi ini untuk juadah berbuka puasa. Okey juga rasa kuih ini... sedap. Izinkan saya letakkan resepinya kat sini. Mari kita semak dulu resepinya.
Resepi Kuih Lepat Ubi
Bahan-bahan:
1 kg ubi kayu
2 sudu besar kelapa parut
4 sudu besar gula merah
3 sudu besar gula putih
secubit garam
daun pisang secukupnya
Cara membuatnya:
1. Parutkan ubi kayu.
2. Perah parutan ubi kayu menggunakan kain.
buang airnya.
3. Satukan ke semua bahan-bahan. Gaul rata.
4. Sudukan dalam daun pisang, bungkus seperti
biasa.
5. Kukus selama 30 minit.
6. Apabila masak disejukkan dulu, baru
dimakan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan