Jumaat, 5 Oktober 2012
Kuih Abuk-abuk Sagu
Assalamualaikum wrh wbr.....
Salam bahagia untuk semua, semoga berbahagia selalu. Sebenarnya kuih ni saya dah buatkan dua hari yang lepas. Baru sekarang dapat masukkan entri kat blog ni. Saya cuba resepi kuih ni dari MY RESEPI. Sedap kuihnya, tapi anak-anak saya tak berapa suka kuih ni. Almaklumlah kuih orang lama. Kalau saya memang suka sangat kuih yang menggunakan gula merah ni..... Terima kasih atas resepi ini.
Resepi Kuih Abuk-Abuk Sagu
Bahan-bahan:
2 cawan sagu biji
2 cawan kelapa parut putih
3 sdb gula merah
3 sdb gula putih
garam secukupnya
daun pisang untuk dibuat kelongsong atau
calong serta lidi secukupnya
Cara menyediakannya:
1. Basuh sagu dan toskan lima minit.
2. Gaulkan sagu, kelapa serta garam.
3. Dalam bekas lain, campurkan gula merah
dengan gula putih.
4. Masukkan 2 sudu campuran sagu ke dalam
calong daun pisang. Kemudian masukkan
1/2 sudu campuran gula dan akhir sekali
masukkan 1 sudu campuran sagu.
5. Tutup calong dan sematkan dengan lidi.
Kukus selama 10 minit. Siap untuk dimakan.
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan