Rabu, 31 Oktober 2012
Khasiat Daun Dan Buah Mengkudu
Assalamuaalaikum wrh wbr.....
Salam sejahtera kepada anda semua. Bersiaran lagi di entri kali ini, mengenai khasiat daun serta buah mengkudu kepada kesihatan kita. Nama saintifik mengkudu ialah Morinda Citrifolia. Pokoknya mudah tumbuh dimana sahaja. Rasa daunnya yang sedikit pahit memang sedap dijadikan ulam. Daunnya sangat berkhasiat untuk pelangsingan badan. Ianya juga mempunyai fungsi perubatan yang tinggi sebagai bahan atau sebatian antioksida. Ianya dapat mengurangkan risiko penyakit kronik seperti kanser, penyakit berkaitan dengan jantung, diabetis dan penuaan.
Kandungan yang terdapat dalam buah dan daun mengkudu merupakan bahan makanan dengan kandungan gizi yang lengkap. Selain mempunyai vitamin, protein dan mneral ia juga mengandungi xeronine, proxeronine, treroid alamiah, alizarin, arginine, antiquinenone, magnesium dan lain-lain.
Manfaat buah mengkudu:
1. Untuk melegakan penyakit sinus atau
resdung, asma, bronkritis, hingus melekat
dan meredakan batuk.
2. Untuk sistem penghadaman atau masalah
yang berkaitan dengan pencernaan seperti
perut kembung, ulser, gastrik, cirit-birit,
mual, muntah-muntah, kurang nafsu makan
dan keracunan makanan.
3. Sisten kardiovaskular yakni untuk
mengurangi gejala dari tekanan darah
tinggi dan mengontrol kadar kolestrol.
4. Untuk mengubati gangguan dalam tubuh
seperti kencing manis, sakit kepala,
migraine, gangguan pada buah pinggang,
penyakit kuning, demam dan panas badan.
5. Gangguan pada saluran tekak seperti radang
tekak, sakit gusi, sakit gigi danbatuk.
6. Penyakit kulit seperti bisul, luka bakar,
ulser kulit, merekah tumit kaki, kulit
kering dan bersisik.
7. Manfaat untuk wanita lepas bersalin untuk
mengembalikan bentuk perut atau untuk me-
ngecutkan rahim dengan cara membalut
beberapa helai daun mengkudu pada tungku
yang telah dipanaskan.
sumber- internet
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Salam
BalasPadam