Isnin, 15 Oktober 2012
Kuih Talam Ubi
Assalamualaikum wrh wbr.....
Salam ceria untuk semua di pagi ini. Bersua lagi di entri kali ini. Malam tadi terasa rajin lah pulak, maka saya buatkan kuih talam ubi untuk sarapan pagi. Memandangkan parutan ubi masih lagi berbaki di dalam peti sejuk. Saya cubalah buatkan kuih ini. First time buat kuih ni, alhamdulillah menjadi. Kuihnya pun sedap sangat.
Saya cuba dari resepi CHE MAT GEBU. Terima kasih kerana berkongsi resepi, dan izinkan saya letakkan resepinya kat sini....
Resepi Kuih Talam Ubi
Bahan-bahan:
Lapisan bawah:
600gm parutan ubi kayu
160 ml santan cair
200 gm gula pasir
50 gm gula melaka
sedikit pewarna coklat (saya tak guna)
1 helai daun pandan
Caranya:
1. Satukan santan, gula pasir, gula melaka
dan daun pandan. Masak dengan api perlahan
hingga gula larut. tapis dan sejukkan.
2. Sediakan loyang 8x8x3, lapikkan dengan
plastik. sapu sedikit minyak pada plastik
tadi.
3. Panaskan kukusan, satukan air gula merah
yang dah sejuk tadi bersama ubi. Kacau
rata dan tuangkan ke dalam loyang tadi.
4. Kukus selama 20 minit dengan api yang
sederhana.
Lapisan atas:
600 ml santan
40 gm tepung gandum
70 gm tepung beras
garam secukupnya
Caranya:
1. Bancuh semua bahan untuk lapisan atas
kecuali garam. Kacau rata dan tambah
garam secukup rasa (jangan banyak, kasi
rasa lemak je)
2. Tapiskan bancuhan tadi, kemudian masak
sekejap atas api sehingga naik wap. Kacau
tanpa henti. Tuang perlahan-lahan atas
ubi tadi.
3. Kukus selama 25 minit dengan api
sederhana.
4. Biarkan kuih sejuk dahulu baru dipotong.
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan