Ahad, 21 Oktober 2012
Khasiat Pisang
Assalamualaikum wrh wbr.....
Salam untuk semua teman-teman. Entri kali ini kita mengetahui pula tentang khasiat pisang. Pokok pisang adalah sejenis tumbuhan yang mudah hidup. Ianya mudah didapati di negara ini. Selain dari buah, daunnya pula sangat berguna untuk membalut makanan atau kuih.
Nama saintifik pisang ialah Musa Sapientum yang sangat kaya dengan vitamin A dan C, niasin dan juga zat galian seperti kalsium fosforus dan besi. Ia juga mengandungi kromium, sejenis bahan yang merangsang aktiviti enzim dalam metabolisme glukos yang penting untuk membekalkan tenaga.
Kajian menunjukkan bahawa pisang mengandungi kanji sebanyak 20 peratus dan gula 1 peratus. Pisang mempunyai pelbagai jenis antaranya pisang rastali, emas, tanduk, abu, berangan dan lain-lain. Ianya juga boleh dimakan mentah, digoreng, dijadikan kuih, jus dan sebagainya.
Khasiat pisang untuk kesihatan:
1. Dapat menurunkan darah tinggi dan me-
ngelakkan stroke kerana kandungan potasium-
nya yang tinggi.
2. Pisang rendah dari segi kalori lemak dan
sodium yang membantu merendahkan kolestrol.
3. Potasium dan magnesium yang terkandung di
dalamnya amat sesuai merawat orang yang
mengalami cirit birit.
4. Pisang juga kaya dengan zat besi, boleh me-
rangsang penghasilan haemoglobin di dalam
darah. Ini dapat mengelakkan dari anaemia
iaitu penyakit kurang darah.
5. Orang yang murung lebih cepat ceria kerana
kandungan sejenis protein membantu kita
menjadi tenang.
6. Dengan meminum susu pisang kocak (banana
milkshake) yang dicampur dengan madu dapat
mengurangkan rasa pening.
Begitulah khasiat pisang yangsangat berguna untuk kesihatan badan kita.
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan