Assalamualaikum wrh... wbr...
Bersua kembali di entri kali ini, semoga teman-teman semua ceria selalu hendaknya.
Teringin rasanya nak makan laksa kuah putih, memandangkan stok ikan sardin masih ada lagi dalam peti sejuk, maka saya cuba buatkan laksa kuah putih pula kali ini.
Untuk laksanya:
1. Boleh beli laksa kering di kedai,
kemudian direndam.
2. Rebuslah dengan air hingga lembut.
Bahan untuk kuahnya:
1 kg ikan selayang
2 sdk lada hitam
1/2 inci halia
1 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
1 biji kelapa parut (diambil santannya)
2 keping asam gelugur
garam dan perasa secukupnya
Cara memasaknya:
1. Ikan kembung dibersihkan, kemudian
direbus hingga masak.
2. Toskan, kemudian di ambil isinya,
kemudian di mesin hingga halus.
3. Tumbuk bawang merah, bawang petih serta
lada hitam hingga lumat.
4. Masukkan ikan, bahan tumbuk serta santan
ke dalam periuk, masukkan pula asam
gelugur serta garam.
5. Jerang di atas api hingga mendidih dan
sebati.
Untuk sayurnya:
1 batang mentimun (dimayang halus)
tauge (dibuang ekornya dan dibiarkan mentah)
kacang panjang (diracik halus)
daun kesum jika ada (dihiris halus)
Pertama kali tgk laksa kuah putih...nampak sedap sgt..lagi pun rose mmg suka makan laksa..terima kasih sudi singgah dn follow blog rose bungakayangn.blogspot.com
BalasPadamSalam singgah dn follow sini yer :)