Khamis, 13 Ogos 2015

Asam Pedas Ikan Pari


    Assalamualaikum wrh... wbr...

      Hari ini saya masak asam pedas ikan pari. Memandangkan ikan pari kelmarin masih lagi berbaki, jadi pikir punya pikir, teringin pula nak makan asam pedas ikan pari. Teruslah kekedai berdekatan membeli rampainya untuk dicampur dalam asam pedas tersebut. Jom lah kita lihat resepinya....


Resepi Asam Pedas Ikan Pari

Bahan-bahan:
2 ketul ikan pari 
5 batang kacang bendi
1 biji terung panjang (dipotong)
2 batang serai (diketuk)
secekak daun kesum
cili kisar (mengikut kepedasan)
1 biji bawang besar*
sedikit halia*
sedikit kunyit hidup*
sedikit belacan*
sedikit serbuk lada hitam
air asam jawa
sedikit minyak untuk menumis
gula dan garam secukup rasa
air secukupnya untuk kuahnya


Cara memasaknya:
1. Bahan yang bertanda * dikisar hingga 
   halus.
2. Panaskan periuk, tumis bahan kisar 
   dengan sedikit minyak masak, masukkan 
   serai serta serbuk lada hitam. Masak 
   hingga naik minyak.
3. Masukkan air asam jawa, kemudian tambah
   air untuk kuahnya. Masukkan ikan, bendi 
   dan juga terung serta daun kesum. 
   Biarkan hingga mendidih.
4. Akhir sekali masukkan garam serta gula,
   jika suka masukkan sedikit perasa.Rasakan 
   garamnya. Jika sudah secukup rasa, barulah
   diangkat.



Tiada ulasan:

Catat Ulasan