Jumaat, 14 Ogos 2015

Bihun Goreng


    Assalamualaikum wrh... wbr...

      Bertemu lagi di entri kali ini, dah lama tak masak bihun goreng. Hari ni saya masak bihun goreng untuk sarapan pagi. Bihun goreng ni memang kesukaan anak-anak saya. Kadang-kadang kalau lama tak masak bihun goreng ni, dah mula lah sebok bertanya bila nak masak bihun. Biasa lah kalau makan bihun yang dibeli, banyaklah komplen mereka.


Resepi Bihun Goreng

Bahan-bahan:
1 bungkus bihun (direndam)
3 ketul isi ayam (dipotong kecil)
2 senduk besar cili kisar
sebungkus fish ball
6 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 ketul kiub ayam
sedikit sos tiram 
sedikit sos cili
sedikit sos tomato
sedikit kicap 
garam dan gula secukup rasa
sayur sawi (dipotong)
1/2 batang karot (dihiris halus)
sedikit minyak untuk menumis


Cara memasaknya:
1. Panaskan kuali tumis bawang yang dihiris
   sehingga layu, masukkan cili kisar. Masak
   hingga naik minyak.
2. Masukkan ayam serta fish ball. Biarkan
   sehingga ayam menjadi kecut.
3. Masukkan kicap serta sos cili, sos tiram
   serta sedikit sos tomato. Masukkan juga
   garam serta perasa. Biarkan sehingga
   mendidih. 
4. Tambahkan sedikit air jika perlu supaya
   tidak hangit.
5. Masukkan bihun serta sayur-sayur. Jika
   bihun nampak seperti keras, lebihkan
   sedikit air. Kemudian gorenglah sehingga
   bihun bercampur dengan bahan-bahannya.
   Tutupkan sekejap supaya bihun menjadi 
   lembut.
6. Rasakan garamnya, jika dah cukup rasa
   barulah ditutupkan apinya. Siap
   dihidangkan.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan