Jumaat, 14 Ogos 2015
Bihun Goreng
Assalamualaikum wrh... wbr...
Bertemu lagi di entri kali ini, dah lama tak masak bihun goreng. Hari ni saya masak bihun goreng untuk sarapan pagi. Bihun goreng ni memang kesukaan anak-anak saya. Kadang-kadang kalau lama tak masak bihun goreng ni, dah mula lah sebok bertanya bila nak masak bihun. Biasa lah kalau makan bihun yang dibeli, banyaklah komplen mereka.
Resepi Bihun Goreng
Bahan-bahan:
1 bungkus bihun (direndam)
3 ketul isi ayam (dipotong kecil)
2 senduk besar cili kisar
sebungkus fish ball
6 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 ketul kiub ayam
sedikit sos tiram
sedikit sos cili
sedikit sos tomato
sedikit kicap
garam dan gula secukup rasa
sayur sawi (dipotong)
1/2 batang karot (dihiris halus)
sedikit minyak untuk menumis
Cara memasaknya:
1. Panaskan kuali tumis bawang yang dihiris
sehingga layu, masukkan cili kisar. Masak
hingga naik minyak.
2. Masukkan ayam serta fish ball. Biarkan
sehingga ayam menjadi kecut.
3. Masukkan kicap serta sos cili, sos tiram
serta sedikit sos tomato. Masukkan juga
garam serta perasa. Biarkan sehingga
mendidih.
4. Tambahkan sedikit air jika perlu supaya
tidak hangit.
5. Masukkan bihun serta sayur-sayur. Jika
bihun nampak seperti keras, lebihkan
sedikit air. Kemudian gorenglah sehingga
bihun bercampur dengan bahan-bahannya.
Tutupkan sekejap supaya bihun menjadi
lembut.
6. Rasakan garamnya, jika dah cukup rasa
barulah ditutupkan apinya. Siap
dihidangkan.
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan