Assalamualaikum wrh... wbr...
Akhir-akhir ini terasa rajinlah pula mengupdate blog, sebelum ini blog terbiar je, nak tengok pun tak dak mood. Al maklumlah sekarang tengah rajin sikit, kalau penyakit malas datang, alamat berserawanglah blog.
Kelmarin, adalah beberapa papan petai dibawa balik oleh my hubby dari kampung, katanya kat pekan sehari banyak sangat orang jual petai. Tengah musim agaknya.
Jadi oleh kerana ada sedikit ikan bilis dalam simpanan, saya buatkan goreng cili ikan bilis bersama tempoyak. Alamak...Bertambah-tambah lah nasi tak terasa. Jomlah tengok resepi ringkas saya ni...
Resepi Goreng Cili Ikan Bilis Tempoyak
Bahan-bahan:
segenggam ikan bilis
1 papan petai (dikupas ambil isinya)
2 sdb tempoyak
1 biji bawang besar*
4 ulas bawang putih*
10 biji cili api*
Garam dan gula seculup rasa
sedikit minyak untuk menumis
Cara memasaknya:
1. Ikan bilis digoreng hingga garing,
ketepikan.
2. Bahan yang bertanda * ditumbuk halus.
3. Masukkan sedikit minyak ke dalam kuali,
tumis bahan yang di tumbuk, goreng
sehingga layu.
4. Masukkan tempoyak, digoreng lagi hingga
bercampur dan sedikit naik minyak.
Masukkan petai serta masukkan garam dan
gula secukup rasa. Tutupkan api.
5. Biarkan sekejap, bila dah agak suam
sedikit, barulah masukkan ikan bilis
untuk mengelakkan ikan bilis menjadi liat.
* Cara menggoreng ikan bilis supaya rangup.
Panaskan minyak, sebelum minyak panas
cuci ikan bilis, dan terus masukkan ke
dalam kuali. Jangan biarkan ikan bilis
terendam lama didalam air.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan