Khamis, 13 Ogos 2015
Asam Pedas Ikan Pari
Assalamualaikum wrh... wbr...
Hari ini saya masak asam pedas ikan pari. Memandangkan ikan pari kelmarin masih lagi berbaki, jadi pikir punya pikir, teringin pula nak makan asam pedas ikan pari. Teruslah kekedai berdekatan membeli rampainya untuk dicampur dalam asam pedas tersebut. Jom lah kita lihat resepinya....
Resepi Asam Pedas Ikan Pari
Bahan-bahan:
2 ketul ikan pari
5 batang kacang bendi
1 biji terung panjang (dipotong)
2 batang serai (diketuk)
secekak daun kesum
cili kisar (mengikut kepedasan)
1 biji bawang besar*
sedikit halia*
sedikit kunyit hidup*
sedikit belacan*
sedikit serbuk lada hitam
air asam jawa
sedikit minyak untuk menumis
gula dan garam secukup rasa
air secukupnya untuk kuahnya
Cara memasaknya:
1. Bahan yang bertanda * dikisar hingga
halus.
2. Panaskan periuk, tumis bahan kisar
dengan sedikit minyak masak, masukkan
serai serta serbuk lada hitam. Masak
hingga naik minyak.
3. Masukkan air asam jawa, kemudian tambah
air untuk kuahnya. Masukkan ikan, bendi
dan juga terung serta daun kesum.
Biarkan hingga mendidih.
4. Akhir sekali masukkan garam serta gula,
jika suka masukkan sedikit perasa.Rasakan
garamnya. Jika sudah secukup rasa, barulah
diangkat.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan