Rabu, 24 Jun 2020

Kuih Apam Tepung Beras


Assalamualaikum...

Bersua lagi di hari ini, semoga semuanya berbahagia selalu.

Pagi ni kukus apam tepung beras untuk sarapan pagi. Sedap kuih apamnya, tapi tak ada kelapa parut sbb belum keluar ke kedai. Walaupun tak ada kelapa parut, makan macam tu je dah pun sedap. Kalau ada kelapa parut, tak cukup 3 ketul kuih agaknya.



Resepi Kuih Apam Tepung Beras

Bahan-bahan:

1 cawan nasi
2 cawan tepung beras
1 cawan gula 
1 1/4 cawan air
1 sdt yis
1 paket eno tanpa perisa (tak letak)
Pewarna 


Cara membuatnya:

1. Kisar nasi bersama air serta gula hingga
   halus. Kemudian masukkan yis, biarkan
   seketika.

2. Masukkan tepung beras sedikit demi           sedikit sambil dikacau dengan whisk 
   sehingga bercampur rata. Biarkan selama
   1/2 jam atau lebih supaya adunannya naik.

3. Masukkan pewarna, masukkan kedalam acuan
   yang digris dahulu dengan minyak masak.

4. Kukus selama 15 hingga 20 minit sehingga 
   masak. Pastikan pengukus dipanaskan 
   terlebih dahulu.

5. Bila dah masak, sejukkan dahulu baru
   dikeluarkan dari acuan. Siap dihidangkan.


Sedap dimakan dengan teh O atau kopi O panas.



Tiada ulasan:

Catat Ulasan