Rabu, 24 Jun 2020
Kuih Apam Tepung Beras
Assalamualaikum...
Bersua lagi di hari ini, semoga semuanya berbahagia selalu.
Pagi ni kukus apam tepung beras untuk sarapan pagi. Sedap kuih apamnya, tapi tak ada kelapa parut sbb belum keluar ke kedai. Walaupun tak ada kelapa parut, makan macam tu je dah pun sedap. Kalau ada kelapa parut, tak cukup 3 ketul kuih agaknya.
Resepi Kuih Apam Tepung Beras
Bahan-bahan:
1 cawan nasi
2 cawan tepung beras
1 cawan gula
1 1/4 cawan air
1 sdt yis
1 paket eno tanpa perisa (tak letak)
Pewarna
Cara membuatnya:
1. Kisar nasi bersama air serta gula hingga
halus. Kemudian masukkan yis, biarkan
seketika.
2. Masukkan tepung beras sedikit demi sedikit sambil dikacau dengan whisk
sehingga bercampur rata. Biarkan selama
1/2 jam atau lebih supaya adunannya naik.
3. Masukkan pewarna, masukkan kedalam acuan
yang digris dahulu dengan minyak masak.
4. Kukus selama 15 hingga 20 minit sehingga
masak. Pastikan pengukus dipanaskan
terlebih dahulu.
5. Bila dah masak, sejukkan dahulu baru
dikeluarkan dari acuan. Siap dihidangkan.
Sedap dimakan dengan teh O atau kopi O panas.
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan