Assalamualaikum...
Selamat pagi...
Salam di pagi Selasa yang indah, semoga semua sahabat beroleh kesejahteraan dan kesihatan yang baik di hari ini.
Cerita semalam buat kek butter pelangi. Saya sebenarnya paling tak pandai buat kek sebenarnya. Mesti tak berapa menjadi, tapi bila dimakan tetap juga sedap. Cuma rupanya saja yg kurang menarik.
Kena buat selalu agaknya, baru menjadi dengan elok kot.
Resepi Kek Butter Pelangi
Bahan-bahannya:
1/2 cawan butter
3/4 cawan gula kastor
sedikit esen vanila
50 gm serbuk santan
3 biji telur gred A
1 1/2 cawan tepung gandum
1 sdk baking powder
pewarna kegemaran
badam flakes secukupnya
Cara membuatnya:
1. Satukan butter, gula dan esen vanila,
pukul sehingga kembang dan putih.
2. Masukkan telur satu persatu, pukul
sehingga sebati.
3. Kemudian masukkan serbuk santan, kacau
rata.
4. Ayakkan tepung dan baking powder,
masukkan tepung sedikit demi sedikit
ke dalam adunan, kacau rata.
5. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian,
letak pewarna kegemaran.
6. Sapu loyang dengan sedikit butter.
Tuangkan adunan berselang seli serta
lorekkan sedikit, kemudian taburkan
badam ke atasnya.
7. Bakar pada suhu 170C selama 30 minit
atau sehingga masak, bergantung kepada oven masing-masing.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan