Assalamualaikum...
Bersua lagi dientri pagi ini, moga sahabat semua memperoleh kesihatan yg baik dihari ini.
Hari ni buat kuih apam kampung gula merah pula, mood rajin mengapam pula dua tiga hari ni. Nak makan punya pasal mesti lah kena rajin. Kalau nak beli tak tahu lah pula kat mana dijualnya.
Saya cuba dari resepi Yati Memories, cuma saya buat setengah adunan je. Anak-anak kurang suka kuih2 macam ni. Kalau buat banyak tak habis lah pula, membazir jadinya.
Kuih apam ni memang sedap, apa lagi dimakan dengan kelapa parut. Lepas satu butir
satu butir lagi masuk ke mulut.
Jom tengok resepinya...
Resepi Kuih Apam Kampung Gula Merah
Bahan-bahan:
Bahan A
1/2 cawan gula merah
1/2 cawan gula pasir
2 cawan air
2 helai daun pandan
Bahan B
11 gm yis mauripan
1/2 cawan air suam
1 sdk gula halus
Bahan C
4 cawan tepung gandum
sedikit garam
Cara membuatnya:
1. Masak bahan A hingga gula larut, tapiskan
dan sejukan.
2. Dalam bekas lain, bancuh bahan B dan
biarkan 5 minit atau sehingga berbuih.
3. Satukan bahan C ke dalam mangkuk besar
dan masukkan sekali air gula yg telah
sejuk tadi (kacau guna whisk hingga
sebati).
4. Gaul sebati dan masukkan bahan B tadi,
gaulkan, setelah sebati tutup dan
biarkan hingga ia naik, perap selama
1 jam.
5. Setelah itu masukkan ke dalam loyang
yang disapu dengan sedikit minyak. Jika
guna acuan kecil-kecil kukus lebih kurang
10-15 minit. Jika menggunakan loyang,
kukus selama lebih kurang 40 minit.
6. Apabila kuih dah masak, biarkan sehingga
sejuk baru dikeluarkan dari loyang atau
acuan.
Sedap dimakan bersama kelapa parut.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan