Rabu, 25 Disember 2019
Bihun Sup Ayam
Assalamualaikum...
Selamat tengahari semua... semoga teman2 semuanya sihat2 selalu.
Hari ni terasa teringin nak makan bihun sup. Oleh kerana kesihatan pun kurang baik, tak boleh makan daging buat masa ini. Jadi saya buatkan je sup menggunakan daging ayam.
Jom tengok resepinya...
Resepi Bihun Sup Ayam
Bahan-bahan:
1 bungkus bihun
1/2 ekor ayam
halia
akar daun bawang
akar daun sup
4 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
garam dan perasa
1 batang kulit kayu manis
bunga cengkih
Bahan untuk taburan:
hirisan daun bawang
hirisan daun sup
bawang goreng
potongan fishcake (tak letak)
isi ayam disiat2
Cara memasaknya:
1. Panaskan air dan celur bihun, kemudian
toskan.
2. Rebus ayam sampai empuk dengan halia, akar
daun sup, akar daun bawang, garam serta
serbuk perasa. Ayam tak perlu dipotong
supaya mudah untuk disiat2 isinya.
3. Mayang halus bawang merah serta bawang
putih. Panaskan minyak, tumis bahan yang
dimayang halus tadi dengan 3 sudu minyak
masak sehingga garing. Masukkan 1 batang
kulit kayu manis serta bunga cengkih.
4. Masukkan 1 sudu perencah sup. Kalau sudah
agak bau masukkan sedikit air rebusan ayam
supaya tidak hangit.
5. Angkat dan masukkan kedalam periuk yang
berisi rebusan ayam tadi.
6. Didihkan selama 15 minit supaya rempah2
tadi meresap ke dalam ayam. Kemudian
tutupkan api.
7. Ambil isi ayam serta tulangayam yg telah
disiat2 tadi, masukkan semula ke dalam
kuah sup.
Bahan untuk sambal kicap:
cili api
bawang goreng
garam dan gula
kicap manis
Tumbuk cili api serta bawang goreng. Masukkan kedalam satu bekas, kemudian masukkan kicap, garam serta gula. Siap untuk dihidangkan.
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
waalaikumussalam. sedap nya bihun sup. makan panas2 bertambah lazat ^_^
BalasPadam