Rabu, 25 Disember 2019

Bihun Sup Ayam


Assalamualaikum...

Selamat tengahari semua... semoga teman2 semuanya sihat2 selalu.

Hari ni terasa teringin nak makan bihun sup. Oleh kerana kesihatan pun kurang baik, tak boleh makan daging buat masa ini. Jadi saya buatkan je sup menggunakan daging ayam.

Jom tengok resepinya...


Resepi Bihun Sup Ayam

Bahan-bahan:

1 bungkus bihun
1/2 ekor ayam
halia
akar daun bawang
akar daun sup
4 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
garam dan perasa
1 batang kulit kayu manis
bunga cengkih

Bahan untuk taburan:

hirisan daun bawang
hirisan daun sup
bawang goreng
potongan fishcake (tak letak)
isi ayam disiat2


Cara memasaknya:

1. Panaskan air dan celur bihun, kemudian
   toskan.

2. Rebus ayam sampai empuk dengan halia, akar
   daun sup, akar daun bawang, garam serta 
   serbuk perasa. Ayam tak perlu dipotong
   supaya mudah untuk disiat2 isinya.

3. Mayang halus bawang merah serta bawang 
   putih. Panaskan minyak, tumis bahan yang
   dimayang halus tadi dengan 3 sudu minyak
   masak sehingga garing. Masukkan 1 batang
   kulit kayu manis serta bunga cengkih.

4. Masukkan 1 sudu perencah sup. Kalau sudah
   agak bau masukkan sedikit air rebusan ayam
   supaya tidak hangit.

5. Angkat dan masukkan kedalam periuk yang 
   berisi rebusan ayam tadi.

6. Didihkan selama 15 minit supaya rempah2
   tadi meresap ke dalam ayam. Kemudian 
   tutupkan api.

7. Ambil isi ayam serta tulangayam yg telah
   disiat2 tadi, masukkan semula ke dalam
   kuah sup.


Bahan untuk sambal kicap:

cili api
bawang goreng
garam dan gula
kicap manis

Tumbuk cili api serta bawang goreng. Masukkan kedalam satu bekas, kemudian masukkan kicap, garam serta gula. Siap untuk dihidangkan.


1 ulasan:

  1. waalaikumussalam. sedap nya bihun sup. makan panas2 bertambah lazat ^_^

    BalasPadam