Ahad, 8 Disember 2019
Masak kicap ayam yang paling mudah
Assalamualaikum...
Bersua lagi di entri kali ini, saya nak share masak kicap yang paling mudah dan senang nak disediakan. Biasanya kalau dah tak ada idea nak masak apa, masak kicap style beginilah yang kerap saya masak. Yang penting anak2 suka.
Jom tengok resepinya...
Resepi Ayam Masak Kicap
Bahan-bahan:
ayam
serbuk kunyit
garam
bawang besar (dihiris bulat)
cili merah (dipotong)
bawang putih (dihiris kasar)
kicap
sedikit sos tiram
daun bawang (dipotong)
Cara memasaknya:
1. Ayam dipotong kecil dan dicuci bersih.
Kemudian digaul dengan garam serta kunyit.
Perap seketika.
2. Panaskan sedikit minyak, masukkan ayam
yang diperap tadi. Kacau dan biarkan
sehingga airnya kering dan keluar minyak.
3. Masukkan kicap dan sedikit sos tiram
sambil dikacau. Masukkan pula bawang
besar, bawang putih serta cili yang
dihiris. Biarkan seketika.
4. Sebelum ditutup apinya masukkan pula daun
bawang. Siap dihidangkan.
Sedap dimakan bersama nasi panas2.
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan