Rabu, 13 November 2019
Ikan Kembung Masak Asam Tumis Utara
Assalamualaikum...
Selamat petang semua...
Hari ni saya masak ikan kembung asam tumis style utara. Lebih kurang macam asam pedas jugak, tapi di tumis dahulu. Biasanya asam pedas belah utara kuahnya memang cair. Berbeza dengan asam pedas belah selatan kuahnya agak pekat.
Apa-apa pun jom tengok resepinya...
Resepi Asam Tumis Ikan Kembung
Bahan-bahan:
2 ekor ikan kembung saiz besar
air asam jawa
tomato (dibelah 4)
serai (diketuk)
daun kesum
1 batang timun (dipotong)
sedikit minyak utk menumis
air secukupnya untul kuah
garam dan gula
Bahan dikisar kasar:
cili kering
sedikit halia
kunyit hidup
3 ulas bawang putih
6 ulas bawang merah
1 sdb rempah kari ikan
Cara memasaknya:
1. Panaskan minyak, tumis bahan kisar bersama serai sehingga wangi dan garing
cilinya. Tumis lama sedikit.
2. Masukkan air asam, kemudian tambahkan air
untuk kuahnya. Masukkan pula ikan beserta
rampai serta daun kesum, saya letak timun.
Masak hingga mendidih.
3. Masukkan pula gula serta garam. Tunggu
sehingga timun lembut. Sebelum tutup
apinya masukkan tomato. Tutupkan api dan
siap untuk dihidangkan.
Sedap dimakan bersama nasi panas-panas.
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan