Assalamualaikum...
Salam dihari minggu, moga semuanya sihat selalu.
Dah genap seminggu umat Islam merayakan Aidil Adha. Ada dikalangan teman-teman yg berkesempatan membuat korban atau menghadiri majlis kenduri sempena hari raya korban. Hari ni last cuti, besok anak-anak dah mula bersekolah kembali. Ramai yang bercuti di kampung sudah kembali kekediaman masing-masing.
Bercerita pula tentang masak-memasak pula. Teringat dulu-dulu waktu zaman sekolah saya, dikantin ada dijual kacang dhal pedas, kacang dhal goreng. Suka juga saya beli. Sekarang ni teringin pula nak makan makanan begitu. Jadi saya cuba goreng kacang dhal ni, letak serba sedikit bumbu-bumbu masak, terasa sedap juga. Boleh juga dijadikan kudapan buat kunyah-kunyah.
Cara buatnya...
Kacang dhal direndam selama 3 jam atau lebih. Kemudian toskan.
Kemudian goreng dengan sedikit minyak hingga kacang betul-betul masak. Kemudian masukkan serbuk kari, serbuk cili, garam serta sedikit perasa jika suka.
Akhir sekali masukkan daun kari. Goreng lagi sehingga daun kari layu. Kemudian angkat dan sejukkan. Bila makan daun kari rangup je...
Kacang dhal kaya dengan pelbagai khasiat dan Kebaikan untuk tubuh terutama kandungan protein dan kalsium.
Untuk info KEBAIKAN dan KHASIAT KACANG DHAL, ini yang saya dapati hasil bacaan dari Google.
1. Kacang dhal tinggi dengan kandungan
kalsium, malah dikatakan kandungan
kalsium di dalam kacang dhal setanding
kandungan kalsium di dalam Yogurt.
2. Kacang dhal amat bagus bagi sistem
pencernaan, ia dikatakan membantu dalam
proses penghadaman sekaligus mengurangkan
masalah sembelit.
3. Bagi anda yang sedang berdiet, diet tinggi
protein terutama untuk ahli bina badan
atau jaga badan, kacang dhal adalah menu
tinggi protein dan kalsium yang bagus
untuk diamalkan.
4. Jika anda sedang berdiet dan ingin menu
masakan yang tahan lapar untuk jangka
masa lama, kacang dhal adalah antara menu
pilihan terbaik untuk mengawal nafsu makan
anda kerana ia membuatkan anda kenyang
lebih lama.
5. Kacang dhal tinggi serat, mengandungi
flavoneid, antioksidan Yang tinggi, zat
besi dan pelbagai galian yang lain yang
turut membantu mengurangkan risiko
penyakit usus dan barah payu dara.
6. Kandungan serat didalam kacang dhal turut
membantu dalam mengurangkan kandungan
kolesterol dalam darah juga membantu
mengurangkan risiko kencing manis ini
termasuk mengurangkan risiko penyakit
jantung dan penyakit kardiovaskular lain.
7. Kandungan Vitamin E didalam kacang dhal
turut membantu mengurangkan risiko
parkinson. Anti oksida lain yang terdapat
dalam kacang dhal seperti zat besi
mengurangkan risiko anemia. Zat galian
dan vitamin lain serta ciri antioksidan
yang terdapat dalam kacang dhal turut
mengurangkan risiko mati pucuk di kalangan
lelaki berumur.
8. Kacang dhal mengandungi 26% protein jika
anda inginkan sumber protein tanpa alahan
kepada binatang anda boleh menggantikan
kacang dhal buat sementara waktu terutama
jika anda dalam proses Topical Steroid
Withdrawal atau ekzema.
9. Kacang dhal juga bagus untuk kesihatan
buah pinggang. Ia meningkatkan
metabolisme buah pinggang dan turut
membantu mengekalkan otot dan fungsi
buah pinggang.
Memang patut kita makan kacang dhal ni selalu kerana banyak kebaikan dan khasiat untuk badan kita. Macam2 boleh dimasak dengan kacang dhal ni, boleh dimasak kari dhal, dhalca, kuih dhal, digoreng begitu saja dan macam2 lagi.
Sedapnya.. Duduk depan tv.. mengunyah.. hehehe.. Sambil baca buku pun best..
BalasPadam