Assalamualaikum...
Selamat tengahari...
Semoga teman2 semua sihat dan ceria selalu di samping tugas seharian.
Hari ni nak share masakan yang selalu menjadi kesukaan anak-anak, ikan sardin kicap pedas. Biasanya anak-anak saya memang sukakan masakan yang pedas2. Tak kiralah kalau masak ikan ke atau ayam, mesti nak yang pedas. Jadi kalau masak kicap pun mesti kena letak cili kisar. Jom tengok resepi ringkas dari dapur Diela...
Resepi Ikan Sardin Kicap Pedas
Bahan-bahan:
ikan sardin
cili kisar
garam
kunyit serbuk
kicap lemak manis
bawang besar
bawang putih
cili (dihiris)
minyak untuk menumis dan menggoreng
1. Ikan sarden dimasukkan garam serta serbuk
kunyit. Kemudian goreng, angkat dan
toskan.
2. Tumis bawang besar serta bawang putih
hingga layu, masukkan cili kisar, goreng
hingga berminyak.
3. Masukkan kicap, dikacau lagi. Masukkan
ikan. Tambah sedikit air supaya tidak
hangus.
4. Perasakan dengan garam, masukkan cili
serta bawang potong. Siap untuk
dihidangkan.
Sedap dimakan bersama nasi panas-panas.
Sedapnya.. resepi pun mudah je nak buat..
BalasPadam