Rabu, 22 Jun 2016
Biskut Sarang Semut
Assalamualaikum wrh... wbr...
Salam bahagia semua...
Hari ni rajin pula buat biskut, bila dah dengar lagu raya kat mana-mana rasa bersemangat pula nak beraya, apalah saya ni mengalahkan kanak-kanak riang lah pulak.
Hari raya tak meriah kalau tak ada biskut raya... kan.
Kali ini saya buatkan biskut sarang semut. Saya cuba dari resepi blog Citarasawan. Belum sempat merasa lagi biskutnya. Baru keluar dari oven. Panas-panas lagi.... Nanti malam baru lah dapat merasa. Terima kasih Kakwan diatas resepinya. Saya copykan kat sini pula untuk rujukan saya nanti.
Resepi Biskut Sarang Semut
Bahan-bahan:
150 gm mentega
50 gm gula aising
1 sdt esen vanila
150 gm tepung gandum
100gm tepung kastad
30 gm tepung jagung
1/2 sdt baking powder
cawan kertas secukupnya
Hiasan : chocolate rice
Caranya:
1. Satukan tepung gandum, tepung kastad,
tepung jagung dan baking powder. Ayak.
2. Pukul mentega, gula dan esen vanila hingga
sebati. Masukkan campuran dan uli menjadi
doh.
3. Masukkan ke dalam acuan berlubang atau
gunakan pemarut.
4. Ambil doh menggunakan garpu dan masukkan ke
dalam acuan kertas. Tabur coklat rice atau
manik hundred thousand
5. Bakar di dalam oven yang dipanaskan dahulu
pada suhu 160 C selama 20- 25 minit.
6. Bila dah masak, keluarkan dari oven dan
sejukkan. Simpan di dalam bekas kedap
udara.
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan