Khamis, 16 Jun 2016
Biskut Samprit Dahlia
Assalamualaikum wrh... wbr...
Salam bahagia semua... dah mula buat kuih raya ke belum? Mungkin ada di kalangan para suri-suri rumahtangga dah pun mula membuat kuih raya.
Biskut samprit ni memang kuih kegemaran saya. Setiap kali raya mesti saya akan buat biskut ni. Walaupun rupanya kurang begitu cantik tapi yang penting rasanya tetap sedap. Saya masih lagi gunakan resepi dari Che Mat Gebu.
Resepi Biskut Samprit Dahlia
Bahan-bahan:
300 gm mentega
160 gm gula aising
2 biji kuning telur
1 sdt esen vanila
240 tepung gandum *
100 gm tepung jagung *
160 tepung kastad * ( bahan bertanda* diayak)
ceri merah dipotong kecil untuk hiasan
Cara membuatnya:
1. Putar mentega dan gula aising hingga
bersatu (jangan sampai kembang), masukkan
kuning telur serta esen vanila dan putar
hingga sebati.
2. Perlahankan speed. masukkan tepung sedikit
demi sedikit hingga habis. Adunan akan
menjadi doh yang lembut dan boleh ditekan.
3. Masukkan doh ke dalam alat penekan yang
dipasang muncung untuk biskut dahlia.
Tekan atas dulang pembakar. Buat hingga
siap dan hias dengan potongan kecil ceri.
Bakar dalam oven yang dipanaskan pada
suhu 170C selama 25 minit, bergantung
pada ketebalan biskut. Bakar hingga
kuning keemasan.
4. Biarkan biskut sejuk sedikit atas dulang
pembakar sebelum dialihkan ke atas
jaringan. Biar sejuk sebelum disimpan
dalam bekas kedap udara.
Biskut samprit yang belum dibakar.
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan