Isnin, 4 April 2016
Kuih Cara Manis
Assalamualaikum wrh... wbr...
Bersua lagi dientri kali ini, kali ini saya masak kuih cara manis pula. Dah lama tak makan, lama-lama sekali teringin juga nak menjamah kuih yang satu ini. Kali ini saya cuba dari resepi dapur Amie's Little Kitchen.
Memang sedap kuihnya dengan rasa lemak serta manis serta terasa wangi pandannya. Izinkan saya letakkan resepinya disini ya...
Resepi Kuih Cara Manis
Bahan-bahan (untuk batter):
125 gm tepung gandum
250 ml santan (boleh juga guna susu)
1/2 sdt garam
1 biji telur gred B
gula apung secukupnya (saya guna gula putih)
setitik emulco pandan
sedikit minyak dan
simpulan daun pandan untuk menglis acuan
Cara menyediakan batter:
1. Bancuh bahan batter dengan telur dan
santan. Adun hingga rata dan kemudian
masukkan baki santan.
2. Tuang batter ke dalam jug penyukat.
Cara memasaknya:
1. Panaskan acuan kuih cara.
2. Sapukan sedikit minyak dengan menggunakan
daun pandan.
3. Tuangkan batter hingga separuh penuh.
4. Masukkan dengan cermat 1/4 sdt gula apong.
5. Tuangkan lagi batter hingga tertutup
intinya.
6. Tutup acuan dengan tudungnya (atau tudung
periuk), biarkan kuih masak dengan
perlahan.
7. Cungkil tepinya dengan pencucuk, dan
angkat kuih yang masak dengan sudu.
8. Ulangi hingga batter habis.
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
uishhh sedappnyaaa tea time kalau makan .
BalasPadamMemang sedap... Farahain. Sesuai sangat kalau dibuat untuk sarapan pagi atau minum petang.
BalasPadam