Selasa, 26 April 2016
Kuih Apam Susu
Assalamualaikum wrh... wbr...
Teringin nak merasa kuih apam susu yang sebelum ini ramai antara blogger-blogger masakan telah membuatnya. Jadi saya pun cuba membuatnya malam tadi untuk sarapan tadi pagi.
Okey juga rasanya seperti kek kukus. Tapi saya makan dengan kelapa yang digaul dengan secubit garam. Baru best rasanya... Rasa apamnya sedang-sedang, taklah berapa manis dicampur pula rasa lemak-lemak masin kelapanya. Memang sedap.
Saya cuba resepinya dari Puan Azlita Masam Manis. Terima kasih resepinya dan izinkan saya copykan resepinya di sini pula ya....
Resepi Kuih Apam Susu
Bahan-bahan:
2 cawan tepung gandum
1 sdt baking powder
4 biji telur
1 cawan gula halus
1 sdt esen vanila
1 sdb ovallete
4 sdb susu pekat manis
4 sdb minyak jagung
pewarna dan perisa yang disukai
Cara membuatnya:
1. Panaskan kukusan dahulu sebelum kita
memulakan membuat apam.
2. Mula-mula satukan tepung bersama baking
powder, kemudian ayak. Ketepikan.
3. Dalam bekas pemutar satukan telur, gula
halus, ovallete dan esen vanila. Kemudian
putar hingga gebu dan adunan bertukar
warna putih. Putar lagi hingga sekata.
4. Tambah pula minyak jagung dan putar lagi.
5. Masukkan tepung dan baking powder yang
diayak tadi, kaup balik adunan sehingga
rata.
6. Bahagikan adunan kepada 3 atau 4 bahagian.
7. Setiap bahagian boleh diletakkan pewarna
dan perisa yang disukai. Gaul rata.
8. Sediakan loyang 8 inci dan griskan loyang
dengan mentega.
9. Tuangkan adunan berselang seli warna
sehingaga habis. Kukus dalam kukusan yang
telah mendidih airnya selama 40 minit.
10. Setelah masak angkat dan sejukkan. Potong
bila ianya telah sejuk.
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan