Selasa, 26 April 2016

Kuih Apam Susu


       Assalamualaikum wrh... wbr...

   Teringin nak merasa kuih apam susu yang sebelum ini ramai antara blogger-blogger masakan telah membuatnya. Jadi saya pun cuba membuatnya malam tadi untuk sarapan tadi pagi.

Okey juga rasanya seperti kek kukus. Tapi saya makan dengan kelapa yang digaul dengan secubit garam. Baru best rasanya... Rasa apamnya sedang-sedang, taklah berapa manis dicampur pula rasa lemak-lemak masin kelapanya. Memang sedap.

  Saya cuba resepinya dari Puan Azlita Masam Manis. Terima kasih resepinya dan izinkan saya copykan resepinya di sini pula ya....




Resepi Kuih Apam Susu

Bahan-bahan:

2 cawan tepung gandum
1 sdt baking powder
4 biji telur
1 cawan gula halus
1 sdt esen vanila
1 sdb ovallete
4 sdb susu pekat manis
4 sdb minyak jagung
pewarna dan perisa yang disukai


Cara membuatnya:

1. Panaskan kukusan dahulu sebelum kita 
   memulakan membuat apam.

2. Mula-mula satukan tepung bersama baking 
   powder, kemudian ayak. Ketepikan.

3. Dalam bekas pemutar satukan telur, gula
   halus, ovallete dan esen vanila. Kemudian 
   putar hingga gebu dan adunan bertukar 
   warna putih. Putar lagi hingga sekata.

4. Tambah pula minyak jagung dan putar lagi.

5. Masukkan tepung dan baking powder yang 
   diayak tadi, kaup balik adunan sehingga
   rata. 

6. Bahagikan adunan kepada 3 atau 4 bahagian.

7. Setiap bahagian boleh diletakkan pewarna
   dan perisa yang disukai. Gaul rata.

8. Sediakan loyang 8 inci dan griskan loyang 
   dengan mentega.

9. Tuangkan adunan berselang seli warna 
   sehingaga habis. Kukus dalam kukusan yang
   telah mendidih airnya selama 40 minit.

10. Setelah masak angkat dan sejukkan. Potong
    bila ianya telah sejuk.




Tiada ulasan:

Catat Ulasan