Assalamualaikum wrh... wbr...
Dah lama teringin nak makan kuih cara berlauk hasil air tangan sendiri. Baru sekarang berkesempatan buat kuih ni. Memang kena banyak bersabar buat kuih ni kerana buatannya agak rumit serta lambat, tapi hasilnya memang sangat sedap.
Saya buat kuih cara berlauk ni menggunakan resepi dari Che Mat Gebu. Kali ini saya buat menggunakan ayam, lain kali nak cuba menggunakan daging pula. Terima kasih Che Mat atas resepinya yang sedap ini, izinkan saya letakkan resepinya di sini pula... ya.
Resepi Kuih Cara Berlauk
Bahan inti:
100 gm daging ayam (dicincang halus)
1/2 biji bawang besar (dicincang halus)
2 ulas bawang putih (dicincang halus)
2 hirisan halia (dicincang halus)
3/4 sdb rempah kari daging babas
1 sdb sos tomato
1 sdt cili kisar
garam dan gula secukup rasa
1/3 cawan air
1 biji cili merah (dibuang biji dan didadu
kecil)
daun bawang dihiris halus
Caranya:
1. Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis
bawang besar, bawang putih, halia dan cili
kisar hingga harum.
2. Masukkan sos tomato dan rempah kari, kacau
rata dan masak hingga garing.
3. Masukkan daging ayam cincang dan gaul rata,
tuang air dan biar hingga kering.
4. Tambah garam secukup rasa dan secubit gula.
5. Akhir sekali masukkan sebahagian cili serta
sebahagian hirisan daun bawang.
6. Gaul rata, rasakan jika dah ok, bolehlah
diangkat dan sejukkan.
Bahan Kuih Cara:
75 gm tepung gandum
1 biji telur gred A
165 ml santan
2 sdb mentega cair
secubit garam
1-2 titik pewarna kuning
Caranya:
1. Satukan semua bahan-bahan untuk kuih cara,
kacau rata dengan whisk hingga tidak
berbintil-bintil. Kemudian tapis dan
rehatkan sebentar.
2. Boleh juga dimasukkan ke dalam pengisar
makanan dan kisar hingga halus. Ketepikan.
1. Panaskan acuan kuih baulu cermai di atas
dapur gas, gunakan api paling kecil. Sapu
setiap cetak dengasedikit minyak masak
(guna daun pandan yang dipotong pendek,
ikat dan carik-carikkan di bahagian
hujungnya).
2. Masukkan adunan kuih cara dalam bekas
bermuncung, tuang 3/4 penuh ke dalam
cetakan.
3. Bila tepi kuih kelihatan pucat, masukkan
1/3 inti kuih di bahagian tengahnya, tabur
juga sedikit cincangan cili merah serta
hirisan daun bawang.
4. Tutup permukaan acuan dengan tudung periuk.
Biar 30 saat, buka dan bila permukaan kuih
sudah kering, bolehlah diangkat.
5. Buat kaedah yang sama baki adunan tersebut
hingga selesai. Siap untuk dihidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan