Ahad, 25 Mei 2014

Puding Karamel Tanpa Telur


            Assalamualaikum wrh.... wbr.....

       Salam bahagia teman-teman di hujung minggu ini, semoga berbahagia selalu hendaknya. Dah lama teringin nak buat puding karamel tanpa telur ni. Baru hari ni berpeluang membuatnya. Tengok puding ni di dapur LINA PG, memang menarik nampak cantik je kejadiannya. Memang sedap rasanya apa lagi dimakan ketika sejuk. Anak-anak pun suka. Terima kasih Lina di atas resepinya ini. Izinkan saya letakkan kat sini pula resepinya untuk rujukan di masa akan datang. Apa-apa pun lihat resepinya dulu.



Resepi Puding Karamel Tanpa Telur

Bahan-bahan:

Bahan A (gula hangus)
2 sdb gula pasir

Bahan B (puding)
10 gram agar-agar
4 cawan air
1/2 cawan gula pasir
1/2 cawan susu pekat manis
1 tin susu cair
3 sdb tepung kastad
1 sdk esen vanila



Cara membuatnya:
1. Mula-mula buat gula hangus seperti biasa. 
   Taburkan gula ke dalam loyang, guna api 
   kecil. Masak hingga gula menjadi perang.
   Kemudian ketepikan.
2. Satukan semua bahan-bahan B. Kacau di atas
   api. Adunan mesti dikacau selalu supaya
   tepung kastad tidak bergentel.
3. Apabila menggelegak dan adunan sedikit
   pekat, tutupkan api. Tapis dan tuangkan
   adunan ke dalam loyang yang berisi gula
   hangus tadi.
4. Sejukkan sebentar sebelum dimasukkan ke
   dalam peti sejuk hingga puding 
   mengeras.Terbalikkan dan bolehlah 
   dihidangkan.




4 ulasan:

  1. salam diela..

    cantiknya kejadian puding tu..sedap ni dimakan sejuk2..nyum2.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang sedap pun puding ni Bbwana, apalagi dimakan ketika cuaca panas. Sejuk je tekak. Anak-anak siap minta dibuatkan lagi puding ni, sedap katanya.

      Padam
  2. Cantik kejadian puding tu.Terima kasih sudi cuba

    BalasPadam
  3. Cantik kejadian puding tu.Terima kasih sudi cuba

    BalasPadam