Assalamualaikum wrh.... wbr.....
Salam bahagia teman-teman di hujung minggu ini, semoga berbahagia selalu hendaknya. Dah lama teringin nak buat puding karamel tanpa telur ni. Baru hari ni berpeluang membuatnya. Tengok puding ni di dapur LINA PG, memang menarik nampak cantik je kejadiannya. Memang sedap rasanya apa lagi dimakan ketika sejuk. Anak-anak pun suka. Terima kasih Lina di atas resepinya ini. Izinkan saya letakkan kat sini pula resepinya untuk rujukan di masa akan datang. Apa-apa pun lihat resepinya dulu.
Bahan-bahan:
Bahan A (gula hangus)
2 sdb gula pasir
Bahan B (puding)
10 gram agar-agar
4 cawan air
1/2 cawan gula pasir
1/2 cawan susu pekat manis
1 tin susu cair
3 sdb tepung kastad
1 sdk esen vanila
1. Mula-mula buat gula hangus seperti biasa.
Taburkan gula ke dalam loyang, guna api
kecil. Masak hingga gula menjadi perang.
Kemudian ketepikan.
2. Satukan semua bahan-bahan B. Kacau di atas
api. Adunan mesti dikacau selalu supaya
tepung kastad tidak bergentel.
3. Apabila menggelegak dan adunan sedikit
pekat, tutupkan api. Tapis dan tuangkan
adunan ke dalam loyang yang berisi gula
hangus tadi.
4. Sejukkan sebentar sebelum dimasukkan ke
dalam peti sejuk hingga puding
mengeras.Terbalikkan dan bolehlah
dihidangkan.
salam diela..
BalasPadamcantiknya kejadian puding tu..sedap ni dimakan sejuk2..nyum2.
Memang sedap pun puding ni Bbwana, apalagi dimakan ketika cuaca panas. Sejuk je tekak. Anak-anak siap minta dibuatkan lagi puding ni, sedap katanya.
PadamCantik kejadian puding tu.Terima kasih sudi cuba
BalasPadamCantik kejadian puding tu.Terima kasih sudi cuba
BalasPadam