Sabtu, 18 Mei 2019

Kuih Buah Melaka


   Assalamualaikum...

Selamat pagi sahabat semua... selamat berpuasa. Hari ni dah 14 hari seluruh umat islam berpuasa. Terasa cepatnya masa berlalu, sedar2 dah hampir setengah bulan kita menjalankan ibadah puasa.

Bercerita pula mengenai menu berbuka dibulan ramadhan. Kuih yg selalu saya akan buat yaitu buah melaka. Teringat dulu2 bila bulan puasa je emak suka buat kuih ni. Lepas tu bagi kat jiran2 sebelah rumah. Kemudian pula, jiran balas pula dengan kuih yg lain. Jadi setiap petang terhidang 3 atau 4 jenis kuih.
untung kan... 

Buah melaka saya kali ni berwarna hijau. Sekarang ni buah melaka dah macam2 perasa dan perisa. Nak rasa ros letak esen ros, kalau tak ada daunpandan boleh letak esen pandan Dan juga lagi boleh letak keledek, labu dan macam2 lagi. Tapi saya lebih suka rasa yang aslinya, cuma letak pewarna hijau je.


Resepi Kuih Buah Melaka

Bahan-bahan:
2 senduktepung pulut
2 sdb tepung beras
air
sedikit pewarna

gula gerek
kelapa parut muda
sedikit garam




Cara menyediakan dan memasak:


  1. Gaulkan tepung pulut, tepung beras.
  2. Daun pandan dipotong kecil2 dan dikisar dgn sedikit air.
  3. Tapis air daun pandan tadi, campurkan beberapa titik pewarna hijau & tuang sedikit demi sedikit ke dalam campuran tepung hingga menjadi doh.
  4. Ambil doh (ikut saiz kegemaran anda) bentukkan bulat2 & masukkan inti (gula melaka) di tengah.
  5. Rebuskan di dalam air mendidih. Bila kuih timbul di permukaan itu menandakan kuih sudah masak.
  6. Golekkan ke atas kelapa muda yang telah digaulkan dgn sedikit garam sewaktu masih panas & boleh lah dihidangkan.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan