Khamis, 30 Mei 2019

Biskut Tat Nenas Gulung


Assalamualaikum...

Baru je selesai membakar biskut tat nenas gulung. Kali ini saya cuba resepi dari FB Suhaila Azhar. Memang nampak gebu biskutnya.

Belum pun selesai membakar si kecik dok ulang makan biskutnya. Memang sedaplah tu nampak gayanya.

Jom tengok resepinya...


Resepi Biskut Tat Nenas Gulung

Bahan-bahan:

1 ketul butter 250 gm *
1 sdb minyak sapi *
1 sdb gula aising *
2 biji kuning telur *
sedikit pewarna kuning telur *
3 1/2 cawan tepung gandum
2 sdb tepung kastad
2 sdb tepung jagung

jem nenas secukupnya ( beli yg dah jadi)


Cara membuatnya:

1. Mula2 gaul sebati bahan yang bertanda *
   guna senduk.

2. Kemudian masukkan tepung gndum, tepung 
   kastad dan tepung jagung.

3. Uli kesemua bahan hingga tidak melekat di
   tangan. Kalau lembik tambahkn tepung
   gandum sedikit.

4. Kemudian terapkan, letak inti dan glaze
   kuning telur. (Glaza: 2 biji kuning telur,
   1 sudu air dan beberapa titis pewarna
   kuning dikocok sebati dan sapu atas tat 
   sebelum dibakar.

5. Seterusnya bakar selama 30 minit pada suhu
   180C menggunakan api atas bawah atau
   sehingga garing.

6. Bila biskut dah sejuk simpan didalam bekas
   kedap udara.



4 ulasan:

  1. Terimakasih banyak informasinya gan,.. http://bit.ly/2WTffwW

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sama-sama Barracuda Essen... dan terima kasih juga sudi jengah ke blog saya.

      Padam
  2. tak makan biskut nie sebab tak boleh makan nenas.. hehehe..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Aduhai ruginya Sha tak leh makan... kuih paling sedap ni. Tapi sekarang intinya boleh diganti dengan epal, strawbery dan ada juga letak coklat.

      Padam