Jumaat, 31 Mei 2019

Ayam Ungkep


Assalamualaikum...

Selamat pagi... moga sahabat semua sihat selalu. Dan semoga kita dapat menjalankan ibadah puasa dengan sempurna disaat-saat akhir Ramadhan ini.

Kali ni nak cerita pula mengenai masakan ayam ungkep yg saya cuba dari resepi Amie's little Kitchen .

Sebenarnya tak suka sangat dengan ayam, tapi anak2 yang begitu suka ayam. Kalau masak ikan masing2 tak berapa gemar makan ikan. Jadi, nak tak nak kena lah masak ayam juga. Kalau masak itu itu juga boringlah pulak. Jadi saya cubalah masak ayam ungkep, resepi dari sis Amie.

Boleh tahan jugak rasanya... memang sedap. Jom tengok resepinya.




Resepi Ayam Ungkep

Bahan-bahannya:

1 ekor ayam (dibersihkan dan dilumur 
       garam kunyit)
3 batang serai (dititik)
air asam jawa
garam dan gula
minyak utk menumis

Bahan tumbuk:
5 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
1 labu bawang besar
3 sdb biji ketumbar
1 sdb jintan manis
1 sdb jintan putih
3 cm kunyit hidup
2 cm halia
20 biji ciliapi




Cara memasaknya:

1. Panaskan minyak. Tumis semua bahan kisar
   sehingga terbit minyak.

2. Masukkan bancuhan air pati asam jawa 
   dan biarkan hingga mendidih. Kemudian 
   masukkan  serai dan daging ayam 
   dan kemudian gaul rata hingga ayam
   kelihatan layu atau berubah warna.

3. Tambahkan air,garam/gula/perasa pilihan.                                           
4. Tutup kuali rapat-rapat. Gunakan api
   sederhana.

5. Kacau sekali-sekala untuk memastikan 
   daging ayam tidak hangus kekeringan atau
   hancur.

6. Apabila kuah hampir kering, dan terbit
   minyak (jika suka kuahnya, tak perlu masak
   sampai kering) dan ayam empuk, padamkan 
   api dapur.



Sedap dimakan dengan nasi panas-panas.


1 ulasan:

  1. Selalu juga tengok rakan-rakan blogger share pasal resepi ini tapi tak pernah rasa lagi..

    BalasPadam