Selasa, 12 April 2016

Sambal Sotong


         Assalamualaikum wrh... wbr...

     Salam penuh keceriaan kepada teman-teman blogger semua, semoga anda sentiasa ceria-ceria selalu di hari ini.

     Tengahari tadi saya masak sambal sotong untuk santapan makan tengahari, memandangkan sotong masih berbaki yang belum dimasak. Okey juga sekali-sekala makan makan nasi berlaukkan sambal sotong. Jom lihat resepinya...


Resepi Sambal Sotong

Bahan-bahan:
5 ekor sotong besar (dipotong)
2 senduk besar cili kering 
4 ulas bawang merah (dimayang halus)
3 ulas bawang putih (dimayang halus)
1 biji bawang besar (dihiris bulat) 
sedikit belacan 
1 keping asam gelugur
garam dan gula secukup rasa
sedikit minyak untuk meumis


Cara memasak:
1. Panaskan kuali, masukkan minyak. Tumis
   bawang merah serta bawang putih hingga 
   garing.
2. Masukkan cili giling, belacan serta asam
   gelugur. Masak hingga cili masak dan naik
   minyak.
3. Masukkan sotong, dikacau-kacau sehingga
   sotong sedikit masak, masukkan cili besar.
   Di kacau sekali-sekala supaya tidak hangit.
4. Akhir sekali masukkan garam serta gula
   secukup rasa. Rasakan ia,  jika dah ok,
   bolehlah diangkat untuk dihidangkan. 





Tiada ulasan:

Catat Ulasan