Sabtu, 23 April 2016

Agar-agar Bandung


         Assalamualaikum wrh... wbr...

   Bersua lagi di malam minggu yang berbahagia ini. Hari ni cuaca agak panas, maka saya buatkan agar-agar bandung untuk menyejukkan tekak. Ummmph.... sedapnya.


Resepi Agar-agar Bandung

Bahan-bahan:
10 gm agar-agar tali
3 cawan air
gula ikut kemanisan
susu cair
sedikit esen ros 
sedikit pewarna merah
1 helai daun pandan (disimpul)


Cara memasaknya:

1. Masak agar-agar tali bersama air. Apabila
   agar-agar cair masukkan gula serta daun
   pandan.
2. Kemudian masukkan susu cair, biarkan
   sehingga mendidih.
3. Masukkan pula pewarna dan perisa ros.
   Biarkan seketika. Tutupkan api.
4. Masukkan agar-agar kedalam acuan yang
   disukai, sejukkan dalam peti sejuk.
5. Sedap dimakan ketika sejuk.

  

Tiada ulasan:

Catat Komen