Sabtu, 23 April 2016
Agar-agar Bandung
Assalamualaikum wrh... wbr...
Bersua lagi di malam minggu yang berbahagia ini. Hari ni cuaca agak panas, maka saya buatkan agar-agar bandung untuk menyejukkan tekak. Ummmph.... sedapnya.
Resepi Agar-agar Bandung
Bahan-bahan:
10 gm agar-agar tali
3 cawan air
gula ikut kemanisan
susu cair
sedikit esen ros
sedikit pewarna merah
1 helai daun pandan (disimpul)
Cara memasaknya:
1. Masak agar-agar tali bersama air. Apabila
agar-agar cair masukkan gula serta daun
pandan.
2. Kemudian masukkan susu cair, biarkan
sehingga mendidih.
3. Masukkan pula pewarna dan perisa ros.
Biarkan seketika. Tutupkan api.
4. Masukkan agar-agar kedalam acuan yang
disukai, sejukkan dalam peti sejuk.
5. Sedap dimakan ketika sejuk.
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan