Rabu, 27 April 2016

Muffin Kelapa


           Assalamualaikum wrh... wbr...

      Petang-petang terasa lapar, mulalah blogwalking ke blog teman masak memasak, terjumpalah muffin kelapa kat dapur Fiza-LGK.
Bahannya pun memang sudah ada kat dapur. Apa lagi mulalah godek-godek kat dapur, kejap je dah siap. Sedap juga muffinnya rasa sedikit manis serta lemak-lemak kelapa.
  
      Terima kasih Hafizah di atas resepinya, izinkan saya copykan resepinya di sini pula ya...


Resepi Muffin Kelapa

Bahan-bahan:

Bahan A
1 cawan kelapa kering
2 cawan tepung gandum
1 sdb serbuk penaik
5 sdb gula halus
1 sdt garam halus 

Bahan B
1 biji telur (gred A)
1 cawan susu segar
1/2 cawan minyak masak

Bahan C (untuk topping)
2 sdb gula halus
2 sdb kelapa kering
2 sdb ceri (saya guna mix fruit)


Cara membuatnya:

1. Dalam sebuah mangkuk, ayak semua bahan A
   kecuali kelapa kering.
2. Dalam bekas lain pula masukkan telur, pukul
   dengan garpu seketika dan masukkan susu
   segar dan minyak serta dikacau dengan hand
   whisk.
3. Seterusnya tuangkan bahan basah ke dalam 
   tepung yang diayak tadi, kacau sekadar
   seketika sahaja. Masukkan pula kelapa
   kering sambil dikacau lagi sekadar adunan 
   bercampur. Jangan terlebih kacau kerana 
   muffin akan menjadi keras.
4. Sudukan kedalam kertas muffin dan taburkan
   bahan topping tadi di atas adunan. Bakar ke
   dalam ketuhar (suhu 180 C) selama 20 minit
   atau sehingga masak.





Muffin yang belum dibakar.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan