Khamis, 15 Disember 2011

Jalan-jalan ke Batu Kurau

         
         Assalamualaikum wrh.... wbr.....

     Salam sejahtera kepada anda semua.....Sekarang ini kita masih lagi berada di dalam suasana cuti sekolah. Saya percaya bahawa ada di kalangan kita sibuk menghadiri majlis2 perkahwinan dan ada juga di kalangan kita bercuti bersama keluarga masing2.

     Minggu lepas saya bersama keluarga pulang ke kampung suami di Batu Kurau , Perak bersama keluarga seorang kawan dalam acara makan durian. Dalam perjalanan kami sempat singgah di Taman Reakreasi Gunung Lang, Ipoh. Cantik sangat tempatnya. Sesuai sekiranya membawa anak2 beriadah ke sana. Inilah gambar yang sempat dirakamkan......






Cantiknya  permandangan air terjun ni....

  

      Waktu malamnya pula kami menginap di chalet Kurau Stone. Okay sangat chaletnya. Harganya pun berpatutan , tak lah mahal sangat.





               Keesokkan harinya pula barulah kami ke lata Sepaneh. Di situlah tempat acara makan durian. Nah .... satu bonet kereta duriannya. Kalau tak puas makan juga, tak tahu lah.....



      Kemudian pula acara mandi-manda kat sungai 
Sepaneh. Cantik sangat sungainya. Tapi tak sempat mandi lama-lama sbb hujan dah turun.


    
              Setengah jam selepas itu, kami disuruh naik sbb datang kepala air. Air pun jadi keruh dan arus airnya sangat deras.



Crochet doily

       
           Assalamualaikum wrh.... wbr.....

     Salam sejahtera semua.... Didoakan semoga semuanya berada dlm keadaan sihat sejahtera hendaknya.


     Entri kali saya ingin memperlihatkan tentang crochet doily yg saya hasilkan. Crochet doily sebesar ini tak de lah lama sangat nak disiapkan , tapi memakan masa dua tiga hari juga lah.


Crochet doily pink colour.....





                                  Crochet doily green colour.




     Crochet doily ini menggunakan benang yang kecil. Memang rumit jugalah nak siapkan oleh kerana menggunakan benang dan jarum yang kecil.Perlu punyai banyak 
kesabaran dan ketekunan.


Jumaat, 2 Disember 2011

Bercuti ke Cameron Highlands

     
           Assalamualaikum wrh wbr.....

     Salam sejahtera kepada semua yang sudi menjengah keblog ini, semoga anda semua berada dlm keadaan sihat sejahtera hendaknya. Sekarang ini kita semua berada di bulan cuti persekolahan. Sudah semestinya para ibubapa juga mengambil kesempatan bercuti bersama keluarga ke destinasi2 percutian masing-masing.


     Saya juga mengambil kesempatan di musim cuti kali ini membawa anak2 jln-jln ke Cameron Highlands. Alhamdulillah, seronok juga sekali sekala dpt bercuti seperti ini. Anak2 pun nampak happy je. Apa-apa pun layan je lah gambar yg sempat diambil....



    Jalan-jalan kat kaktus point.



           
         Suka sangat tengok pokok kaktus yg besar2 cenggini. Kalau nak tanam entah berapa lama nak membesar seperti ini.
           
    Melawat ladang strawberry, tapi buahnya tak nampak sebiji pun. Dah habis dipetik orang.




   Melawat pusat menternak lebah...





          Melawat kilang teh BOH di Sungai Palas....




Ladang teh yang sentiasa subur dengan daun-daunnya yang menghijau. Sejuk mata memandangnya.

Jumaat, 25 November 2011

Doa awal tahun

           
           Assalamualaikum wrh wbr....
           
      Kawan-kawan semua. Semoga anda semua lebih ceria pada hari ini. Sedar tak sedar kita sudah pun berada dipenghujung tahun. Hanya tinggal beberapa hari saja lagi kita akan melangkah ke tahun baru yaitu 1 Muharram 1433 Hijrah. Marilah kita sama-sama membacakan doa awal tahun sebagai pembukaan tahun baru Hijrah.


           Doa awal tahun ini dibacakan 3 kali selepas Maghrib pada malam satu Muharram .


Khamis, 24 November 2011

My rose collection


              Assalamualaikum serta salam sejahtera kepada kawan2 semua. Semoga anda semua berada dlm keadaan  sihat sejahtera hendaknya. Entri kali ini saya ingin nak share lah dgn kawan- kawan semua tentang hoby saya . Sebenarnya saya baru berjinak-jinak mengumpul barangan yang bercorak english rose. Suka sangat melihat barangan seramik yg bercorak english vantage. Tapi tak de lah banyak koleksi saya.







Jumaat, 18 November 2011

Tissue Pocket


              Assalamualaikum wrh wbr....

      Salam sejahtera kepada semua yang sudi menjengah ke blog saya ini. Entri kali ini, saya ingin memperlihatkan hasil kerja tangan saya iaitu tissue pocket yang saya hasilkan. Masih lagi menggunakan sulaman yang sama iaitu sulaman benang dengan bunga crochet.





Sabtu, 5 November 2011

Salam Aidil Adha -2011

 
              Assalamualaikum wrh wbr.....


         Sempena dgn perayaaan hari raya Aidil Adha yang akan bakal tiba nanti, saya ingin mengucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDIL ADHA kepada seluruh kawan2 yang beragama Islam. Semoga segala amal ibadah yang kita lakukan akan diterima oleh Allah swt.




        Perayaan hari raya Aidil Adha ini  disambut oleh seluruh umat Islam di dunia bagi memperingati kisah pengorbanan Nabi Ibrahim Alaihissalam dalam menunaikan perintah Allah yg memperlihatkan sifat ketakwaan dan ketaatan beliau kpd Allah walaupun terpaksa mengorbankan anak kesayayangannya sendiri. Begitu juga dgn sifat ketakwaan, ketaatan serta kesabaran anaknya, Nabi Ismail Alaihissalam yang tanpa ragu-ragu serta tanpa apa-apa bantahan menerima perintah Allah walaupun terpaksa mengorbankan dirinya sendiri. 

     Sebenarnya erti sebuah pengorbanan ialah kita sanggup mengorbankan atau memberikan sesuatu yang kita sayangi kepada orang lain walaupun terpaksa menempuh sesuatu cabaran ataupun rintangan di dalam hidup kita. Adakah kita sudah sampai ke tahap itu? Tepuklah dada tanyalah iman kita...



      

Rabu, 2 November 2011

Pokok hiasan

     Assalamualaikum wrh... wbr....
             
            Salam sejahtera kpd semua yg sudi menjengah ke blog ini. Dah lama juga saya tidak mengupdate blog.  Andai kata kalau dalam rumah tu, dah berhabuk dan bersawang nampaknya.

     Selain dari berkraf saya juga suka menanam pokok terutamanya pokok bunga. Tapi tak de lah byk pokoknya macam kat nursery, sikit-sikit tu ada lah. Kali ni saya nak share lah dgn kawan2 menanam pokok hiasan ini dlm bekas yg comei seperti ini. Sebenarnya bekas ini bukannya saya beli , tapi bekas terpakai.






      Oleh krn sayang hendak dibuang, maka saya kumpulkan. Bila bekas ni dah banyak, maka timbullah idea hendak menanam pokok hiasan seperti ini. Tapi sebelum menanam pokok, mestilah ditebuk di bawahnya terlebih dahulu supaya boleh mengalirkan air apabila disiram. Nampak cantik juga ,bila diletakkan di dalam rumah. Baru lah sejuk mata memandang.....

      Bersempena dgn sambutan Aidil Adha yg akan bakal tiba dua tiga hari lagi, saya ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidil Adha kpd kengkawan yang beragama Islam. Semoga segala amal ibadah kita akan diterima oleh Allah swt....Amiiiin.


Rabu, 14 September 2011

Mini alas meja


Assalamualaikum wrh wbr....

Salam mesra dari saya untuk teman-teman semua.



           
             Ini pula, saya hasilkan mini alas meja. Bunganya masih lagi menggunakan bunga crochet, daunnya menggunakan sulaman benang. Ditambah pula dengan sedikit manik. Nampak okeylah jugak.
     Terima kasih kepada sesiapa yang sudi menjengah ke blog saya ini. Sempena kita masih berada di bulan syawal ini, saya ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidil Fitri, mohon maaf zahir dan bathin.




Kain Alas Meja


Assalamualaikum wrh wbr....

Ini pula hasil kerja tangan saya mengenai sulaman benang di gabungkan dengan bunga crochet.




    
           Dah lama juga saya tak apdate blog ni. Bulan puasa sibuk dgn membuat kuih untuk jualan bazar ramadhan. Sampai tak sempat nak melayari internet. Alhamdulillah, hasilnya lumayan jugalah. Bolehlah menampung perbelanjaan untuk persiapan hari raya.
           Sulaman benang ini juga saya hasilkan untuk membuat kain alas meja. Kemudian ditambah pula dengan sedikit manik untuk kelihatan lebih menarik. Di bahagian tepi kain, saya jahitkan  dengan menggunakan benang yang berwarna agar lebih menyerlah.




Jumaat, 15 Julai 2011

Sulam benang


Assalamualaikum wrh... wbr...





        Entri kali ini saya nak share lah dgn kengkawan tentang sulaman ini. Sebenarnya saya buatkan sulaman ni saja-saja je... Nak letak perkataan ruangnya terlalu kecil. So... jamu mata ajelah.....