Jumaat, 22 April 2016

Roti Jala Pandan


         Assalamualaikum wrh... wbr...

    Apa khabar teman-teman blogger semua? Tentu sihat semuanya. Dimusim cuaca panas terik ni, kenalah jaga kesihatan, banyakkan minum air. Kalau tak sihat kenalah cepat-cepat jumpa doktor, kalau melarat kan susah jadinya.

    Petang tadi rajin pula kirai roti jala. Bukan apa... kebetulan hari ni masak kari ayam. Jadi kalau makan dengan roti jala best juga. Kali ini saya cuba resepi dari Love Touch- Zila Forever. Memang sedap roti jalanya, saya hanya buatkan setengah adunan sahaja. Terima kasih resepinya yang sedap ini. Izinkan saya letakkan resepinya disini pula... ya.


Resepi Roti Jala Pandan

Bahan-bahan:
450 gram tepung gandum
1 sdt garam
450 ml susu segar
3 biji telur (dipukul sedikit)
450 ml air (tambahkan sedikit air jika 
             masih  pekat)
sedikit pewarna hijau
sedikit perisa pandan
2 sdb mentega cair 


Cara membuatnya:

1. Ayak tepung dan garam di dalam mangkuk
   besar. Buatkan lubang ditengahnya. Tuangkan
   susu, telur, separuh daripada air dan
   setengah mentega cair ke dalamnya. Untuk
   membancuh masukkan pewarna hijau dan perisa
   pandan. Masukkan baki air dan mentega
   hingga adunan tidak bergentel. Tapis dengan
   penapis halus. Untuk lebih mudah, masukkan
   semua adunan kedalam blender dan blender
   agar lebih halus.
2. Panaskan kuali leper yang tidak melekat 
   atas api yang sederhana, kemudian
   lengserkan sedikit minyak.
3. Kacau dan isikan 80ml ke dalam acuan roti
   jala.
4. Bermula dari bulatan luar, pusingkan acuan
   kira-kira 6-8 cm di dalam kuali. Terus
   memusing dalam bulatan untuk membentuk
   juraian roti. Jangan buat pada bahagian 
   yang sama dua kali kerana roti jala akan
   menjadi tebal. Biarkan masak tetapi jangan
   sampai keperangan.
5. Angkat dan lipat roti dalam bentuk baji
   atau gulungkan. Ulangi proses yang sama 
   hingga adunan habis.


     Untuk kuah kari, masak seperti biasa. Cuma saya tambahkan sedikit cili kisar semasa menumis dan juga sedikit kerisik untuk menambah kesedapannya.


 

Tiada ulasan:

Catat Komen